Oplosbare en onoplosbare vezels; over vezels eten als je in de overgang zit

Hoe zit het nou met vezels eten? We horen altijd dat we vezels moeten eten - juist tijdens de overgang - maar waarom eigenlijk? Vezels hebben een essentiële rol in ons lichamelijke en psychische welzijn. Wist je dat we 2 soorten vezels in ons voedingspatroon zouden moeten hebben? Namelijk de oplosbare en onoplosbare vezels. Beide groepen hebben ieder een eigen rol in ons lichaam.

Wat zijn oplosbare vezels?

Oplosbare vezels zijn in staat om water op te nemen en vormen een gelachtige substantie in de darmen, wat de spijsvertering kan vertragen en de opname van voedingsstoffen kan bevorderen. Oplosbare vezels helpen ook bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kunnen ze helpen bij het verminderen van constipatie en het bevorderen van een toename van gezonde darmbacteriën. Oplosbare vezels stimuleren de groei van goede bacteriën in de darm. Deze vezels worden niet verteerd in de dunne darm, maar komen onveranderd terecht in de dikke darm, waar ze dienen als voedsel voor de goede bacteriën.

Waarom zijn die darmbacteriën nu zo belangrijk:

  • Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een goed immuunsysteem, doordat de goede darmbacteriën helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën en virussen.

  • Een evenwichtige darmflora kan ook bijdragen aan een betere spijsvertering en opname van voedingsstoffen, wat weer kan leiden tot een betere algehele gezondheid en energieniveau.

  • Een gezonde darmflora kan ook een rol spelen bij het reguleren van de stemming en het verminderen van stress, angst en depressie. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de connectie tussen de darm en de hersenen, ook wel de darm-hersen-as genoemd.

  • Een goede darmflora kan ook helpen bij het voorkomen van bepaalde aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom, obesitas, diabetes en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Kortom, een gezonde darmflora kan bijdragen aan een betere algehele vitaliteit en welzijn.

Wat zijn onoplosbare vezels?

Onoplosbare vezels daarentegen kunnen niet worden afgebroken door het lichaam en voegen bulk (massa) toe aan de ontlasting, waardoor de darmen gezond blijven en constipatie wordt voorkomen. Ze helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en kunnen helpen bij het voorkomen van darmkanker. Onoplosbare vezels kunnen ook helpen bij het verminderen van het risico op obesitas en het bevorderen van gewichtsverlies.

Oplosbare en onoplosbare vezels belangrijk voor gezonde spijsvertering

Kortom, zowel oplosbare als onoplosbare vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en de algemene gezondheid. Het is daarom belangrijk om een gevarieerd dieet, te volgen dat voldoende vezels bevat uit verschillende bronnen. In het algemeen bevatten groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten en fruit veel vezels, vaak in 1 voedingsmiddel zowel onoplosbare als oplosbare vezels.  

Waarom vezels eten tijdens de overgang?

Omdat vezels van belang zijn bij de afvoer van oestrogeen via de darmen. Vezels binden oestrogenen waardoor ze makkelijk ons lichaam verlaten. Dat roept misschien wat vragen op. Want als je in de overgang bent, heb je toch minder oestrogeen? Het gebrek aan oestrogeen zorgt toch juist voor overgangsklachten?
Waarom zou je dan willen dat oestrogenen het lichaam makkelijk verlaten?

Om die vragen te beantwoorden is het belangrijk om te weten dat het in ons lijf niet alleen gaat om de AANMAAK van oestrogeen (met eventueel een aanvulling van buitenaf dmv hormoontherapie), maar ook om de AFBRAAK van oestrogeen. Hormonen worden namelijk continu aangemaakt en als ze 'uitgewerkt' zijn, weer afgebroken in de lever. Om vervolgens via onze ontlasting of urine ons lichaam te verlaten.

De afbraak van hormonen

Zolang deze afbraakproducten in ons lichaam zitten, hebben ze nog wel een werking. Bij oestrogeen afbraak kan de lever drie verschillende afbraakproducten maken. Twee van de drie vormen zijn ongunstig voor ons 'welzijn' en bevorderen klachten! Door het eten van oa vezels zorg je ervoor dat de afbraakproducten en dan met name de ongunstige vormen sneller je lichaam verlaten.

Meer weten over darmgezondheid tijdens de overgang?

In mijn cursus Hoe overleef ik de overgang is 1 video volledig gewijd aan de cruciale rol van darmgezondheid tijdens de overgang. In deze video leer je hoe je je darmgezondheid kunt optimaliseren en daarmee de basis legt voor een gezonde en veerkrachtige overgangsfase. Ook leer je hoe voeding hier een grote rol in heeft want wat je eet is van grote invloed op je darmgezondheid. Je ontvangt bij de video ook een lijstje met voedingstips met extra veel vezels en een handig invulschema zodat je voor jezelf je vezels ook kunt bijhouden.

Wie is Marianne Bleumink >