Waarom we het niet meer moeten hebben over stress maar over rust (tijdens de overgang)

Dames, waarom ik het nooit meer over stress wil hebben! Stress moet uit ons woordenboek. Weet je waarom? Omdat we er geen donder mee opschieten om altijd maar te proberen om minder stress te hebben. Of het liefst helemaal geen stress meer te hebben.

Dat kan niet!

Pas als we dood zijn, hebben we geen stress meer. 🤭

We doen heel hard ons best om maar geen stress te ervaren. Even snel één keer in de week naar de yogales. Maar dat is niet de oplossing zolang we het er even tussendoor plannen. Bovendien is het dan ook nog eens verplicht ontspannen.

Ons lijf ‘zet’ met liefde de stressreactie aan om te zorgen dat we overleven. De bijwerkingen in de vorm van allerlei klachten krijgen we er gratis bij, maar wel met als doel om ons te vertellen dat we hard toe zijn aan rust en herstel.

Wij zijn biologische wezens en ons lijf kan niet on-biologisch opereren.

Rust en herstel tijdens de overgang


Afhankelijk van je levenssituatie hebben wij allemaal perioden dat we meer rust en herstel nodig hebben. Dat is volkomen normaal. Tijdens de overgang - en dan heb ik het over de periode tussen je 40ste en 55ste jaar - een hele lange periode dus - heeft je lichaam vaak behoefte aan meer rust en herstel.

Dus ik wil het omkeren. Niet meer kijken naar stress, maar kijken naar meer rust.

Laten we het alleen nog maar hebben over rust. Over lummelen en flierefluiten. Niet de hele dag of uren achter elkaar, maar wel met regelmatig eventjes gedurende dag. Daar zijn we op ingericht en kikker je van op.

Onder invloed van stress komen we in actie en na de actie komt de rust. Lekker huppelen, flierefluiten, lummelen en lachen. Daar moeten we het over hebben. En dat is een stuk makkelijker dan stress te vermijden.

Hoe krijg je minder stress tijdens de overgang?


Wist je dat:
🧘 20 seconden voor je uit staren al rust geeft?
🧘 Wandelen zorgt voor ontspanning maar sporten niet?
🧘 Doelloos tekenen, al teken je alleen maar rondjes, zorgt voor ontspanning?
🧘 Zonlicht of daglicht zorgt voor rust en herstel?

Wat doe jij om te rusten en te herstellen?


Meer weten over stress tijdens de overgang?

In mijn cursus Hoe overleef ik de overgang is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten.

Wie is Marianne Bleumink >