Waarom we het niet meer moeten hebben over stress maar over rust (tijdens de overgang)
Dames, waarom ik het nooit meer over stress wil hebben! Stress moet uit ons woordenboek. Weet je waarom? Omdat we er geen donder mee opschieten om altijd maar te proberen om minder stress te hebben. Of het liefst helemaal geen stress meer te hebben.
Dat kan niet!
Pas als we dood zijn, hebben we geen stress meer. 🤭
We doen heel hard ons best om maar geen stress te ervaren. Even snel één keer in de week naar de yogales. Maar dat is niet de oplossing zolang we het er even tussendoor plannen. Bovendien is het dan ook nog eens verplicht ontspannen.
Ons lijf ‘zet’ met liefde de stressreactie aan om te zorgen dat we overleven. De bijwerkingen in de vorm van allerlei klachten krijgen we er gratis bij, maar wel met als doel om ons te vertellen dat we hard toe zijn aan rust en herstel.
Wij zijn biologische wezens en ons lijf kan niet on-biologisch opereren.
Rust en herstel tijdens de overgang
Afhankelijk van je levenssituatie hebben wij allemaal perioden dat we meer rust en herstel nodig hebben. Dat is volkomen normaal. Tijdens de overgang - en dan heb ik het over de periode tussen je 40ste en 55ste jaar - een hele lange periode dus - heeft je lichaam vaak behoefte aan meer rust en herstel.
Dus ik wil het omkeren. Niet meer kijken naar stress, maar kijken naar meer rust.
Laten we het alleen nog maar hebben over rust. Over lummelen en flierefluiten. Niet de hele dag of uren achter elkaar, maar wel met regelmatig eventjes gedurende dag. Daar zijn we op ingericht en kikker je van op.
Onder invloed van stress komen we in actie en na de actie komt de rust. Lekker huppelen, flierefluiten, lummelen en lachen. Daar moeten we het over hebben. En dat is een stuk makkelijker dan stress te vermijden.
Hoe krijg je minder stress tijdens de overgang?
Wist je dat:
🧘 20 seconden voor je uit staren al rust geeft?
🧘 Wandelen zorgt voor ontspanning maar sporten niet?
🧘 Doelloos tekenen, al teken je alleen maar rondjes, zorgt voor ontspanning?
🧘 Zonlicht of daglicht zorgt voor rust en herstel?
Wat doe jij om te rusten en te herstellen?
Meer weten over stress tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
Je stress en rustmomenten bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om je stress en rustmomenten bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je stress en rustmomenten in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere dag in hoe jij je stress die dag ervaart.
Op schaal van 1 t/m 5.
En ik wil ook graag dat je iedere dag invult of je een rustmomentje hebt gepakt. Waarom ook rustmomenten in kaart brengen? Omdat het vaak moeilijk - soms onmogelijk is - om stress te vermijden. Het hoort ook een beetje bij het leven. Stel dat je vader of moeder ernstig ziek is en intensieve verzorging nodig heeft. Daar kun je veel stress bij ervaren. Maar het moet nu eenmaal gebeuren. En dat geeft ook niet, want je lichaam kan echt wel eventjes wat aan. In plaats van te kijken hoe je je stress reduceert, kun je ook kijken of je voldoende rustmomenten pakt. Rustmomenten zorgen namelijk voor herstel en zijn dus ontzettend belangrijk. En het pakken van rustmomenten is veel makkelijker dan het reduceren van stressmomenten. Voorbeelden van rustmomenten zijn wandelen (maar geen sporten!), tekenen, yoga, mediteren of voor je uit staren.
Print het invulschema om je stress en rust in kaart te brengen een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, in hoeverre jij stress hebt ervaren (op schaal van 1 t/m 5);
Geef ook aan of je iedere dag een rustmoment hebt gepakt.
Het invulschema geeft inzicht in hoeverre je stress ervaart. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.