Kiezen voor hormoontherapie / hormoonsuppletie ja of nee?

Kies je nu voor hormoontherapie als je in de overgang bent? Of beter van niet? Lees hier het (waargebeurde) verhaal van Ellen. (niet haar echte naam)

Ellen is al een tijdje in de overgang. Ze heeft veel klachten. Haar menstruatie is helemaal gestopt en ze had eigenlijk gedacht dat de klachten dan ook zouden verdwijnen.

Dat kan… maar in haar geval is dat niet zo.

Ze denkt erover om te starten met hormoontherapie, maar twijfelt.

Twijfels over hormoontherapie

Twijfels omdat ze hoorde dat je een vergrootte kans hebt op borstkanker. Maar ze had – aan de andere kant – ook gehoord dat hormoontherapie juist goed voor je lijf is en dat je de kans op Alzheimer en andere op zijn zachts gezegd vervelende aandoeningen aanzienlijk verlaagt. Alzheimer komt best veel voor in Ellens familie en tja als je de kans op alzheimer kan verkleinen...

En ze hoopt natuurlijk dat ze van haar vreselijke overgangsklachten afkomt. Dat is haar ook veel waard.

Ze kwam bij mij met de vraag; doe ik het wel of doe ik het niet?

En zo ja, in welke toedieningsvorm dan? En hoeveel maanden/jaren doe je dat? En wanneer stop je dan? Hoe bouw je het af? En kan het eigenlijk wel als je niet meer menstrueert? En ze had ook ergens gelezen dat je beter bio-identieke hormonen moet gebruiken, maar wat zijn dat eigenlijk?

De voordelen en nadelen van hormoontherapie

Ik heb Ellen uitgebreid geïnformeerd over de voordelen en de nadelen van hormoontherapie. Over de bio-identieke hormonen versus de 'gewone/synthetische hormonen. Over de toedieningsvormen, over de bijwerkingen en hoe groot/klein de kans is op deze bijwerkingen.

Ik krijg zo’n soort vraag als de vraag van Ellen natuurlijk vaker. Hoe denk jij over hormoontherapie?

Wanneer wel en wanneer geen hormoontherapie

Maar ik vind dat het jouw eigen keuze is. Gebaseerd op volledige kennis. Als je alle betrouwbare informatie op een rijtje zet EN goed naar je eigen lichaam kijkt/kent, dan weet je zelf wat de verstandigste keuze is.

En soms is het een ja en soms is het een nee. Maar die keuze maak jij. Op basis van betrouwbare kennis en op basis van het feit dat jij jezelf het beste kent. En misschien ten overvloede: altijd in samenspraak met een arts. Hormoontherapie kan alleen onder medische begeleiding plaatsvinden.

Ellen wilde in haar geval wel graag starten met hormoontherapie. Door onze sessie was ze goed geïnformeerd en ging ze met een heel ander doel naar haar huisarts. Ze kon veel beter vertellen hoe ze zich voelde en heel gericht aangeven waarom zij wel dacht baat te hebben bij hormoontherapie. Ze voelde zich sterker staan in haar keuze.

Inmiddels is ze gestart. Ik wil hier wat aan toevoegen….

Worstelen met hormoontherapie

Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die enorm gebaat zijn met hormoontherapie. Maar…. Ik zie ook vrouwen die er enorm mee worstelen. Deze maand nog 2 vrouwen die toch besloten te stoppen omdat het niet voor ze werkte.

Ik vind dat je hormoontherapie niet los kan zien zonder een gezonde leefstijl. Ik zal uitleggen waarom:

Alles in je lichaam heeft verband met elkaar. Hormonen zorgen ervoor dat alle onderdelen in je lichaam goed met elkaar samenwerken. Daarbij hebben vrijwel alle hormonen invloed op systemen en andere hormonen. Het is een complex samenspel.

Het effect van hormoontherapie op de systemen in je lichaam

Dus het slikken (smeren/sprayen) van een hormoon (ook laag gedoseerd) heeft niet alleen effect op bijvoorbeeld opvliegers. Maar ook op de systemen in je lijf waardoor je op veel niveaus de werking kunt ervaren positief maar soms ook negatief.


Ik vergelijk het bijvoorbeeld met medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Als je een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om medicijnen te slikken. Maar tegelijkertijd is het wijs om ook te werken aan je gezondheid. Dan werken de medicijnen beter en ben je niet alleen een pleister aan het plakken.

En zo is het ook met hormoontherapie. Het werkt niet als een losstaand iets. Het slaat veel beter aan als je ook winst behaalt op het gebied van stress, rust, slaap, hormoonbalans, voeding enzovoort. Hormoontherapie kan een eerste stap hierbij zijn.

Hoe werkt het vrouwenlichaam?

En daarom is het belangrijk om eerst die basis goed te snappen. Hoe werkt het vrouwenlichaam? En hoe werken je hormonen met elkaar samen?

En die basis hoef ik niet meer opnieuw uit te leggen want….. die is er al!

Dat vind je namelijk in mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’ In 8 video's leg ik dit allemaal stap voor stap uit. Wetenschappelijk onderbouwd maar in heldere taal uitgelegd. En vooral ook om handvatten te geven om je eigen recept te maken, zodat je weet wat je zelf kan doen, al dan niet met een (tijdelijke) toevoeging van hormoontherapie.

Extra video over hormoontherapie


⚠️ En ik heb besloten om een extra video op te nemen over hormoontherapie. Die komt als extra video bij de cursus. Zo heb je de basis + betrouwbare en vooral eerlijke informatie over hormoontherapie.

Je kunt nu alvast de cursus bestellen en met de video’s starten, dan ontvang je binnenkort vanzelf de nieuwe video over hormoontherapie.

Dus naast de 8 bestaande video’s met uitgebreide uitleg over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, slaap, stress, darmen, voeding en zelfregie is er dus een extra video over hormoontherapie (hormoonsuppletie).

Wie is Marianne Bleumink >