Aanpassingen op de werkvloer bij de overgang

Wist je dat vrouwen soms zelf goed weten welke aanpassingen zij op de werkvloer nodig hebben als ze in de overgang zijn? Maar dat ze het niet altijd durven aan te kaarten? Zo ook Willy. Lees hier haar (waargebeurde) verhaal. (Willy is overigens niet haar echt naam)

“Ik heb ontzettend last van mijn hormonen maar ik durf het niet op mijn werk bespreekbaar te maken.”

Dat zei ze tegen mij… ik noem haar even Willy.

“Ik slaap verschrikkelijk slecht, ik heb een kort lontje, ik heb regelmatig opvliegers, vooral op het werk en ik ben vergeetachtig.”

Willy wil zich absoluut niet ziek melden, want ze vindt haar werk juist hartstikke leuk.

En ziek melden en volledig thuis zitten is ook eigenlijk niet nodig, want Willy had wat ideetjes over hoe ze haar werk goed kan blijven uitvoeren. Gewoon wat kleine praktische aanpassingen waardoor haar werk net even beter te behappen is. Waardoor ze prima blijft functioneren met (of ondanks) haar overgangsklachten.

“Waarom bespreek je je ideetjes dan niet met je leidinggevende?” vraag ik.

En ze zegt:

“Ik heb een tijdelijk contract, ze mogen niet weten dat ik last van de overgang heb.”

Dat vind ik erg! 😡

De overgang is volkomen normaal. Het is een fase waar alle vrouwen (en dus ook alle werkgevers) mee te maken krijgen. Met meer of minder klachten.

Willy heeft zelfs zelf al oplossingen bedacht. Hoe mooi is dat!

Veel vrouwen doen ontzettend hun best om hun overgangsrecept kloppend te krijgen. Een beetje hulp en wat medewerking is vaak voldoende om weer vooruit te kunnen.

Met voldoende kennis kan je de volgende vraag beantwoorden: Wat heeft mijn lichaam en leven nodig om die hormonen weer de baas te worden? Daarvoor hoeven we alleen de juiste ingrediënten te vinden. En dat is voor iedereen anders.

Willy heeft haar recept inmiddels – samen met wat hulp van mij – ontdekt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het altijd goed met haar gaat. Soms zijn ingrediënten niet op voorraad of gebruik je van het één net een beetje te weinig of te veel. Dan is het handig om te weten wat je moet doen, zodat je je altijd kunt herpakken.

En Willy heeft daarvoor een klein beetje hulp nodig van haar leidinggevende!
Herkenbaar? Welke aanpassingen heb jij gedaan waardoor het allemaal net even wat beter gaat?

Ook jouw eigen overgangsrecept vinden?


Misschien is mijn gloednieuwe cursus 'Hoe overleef ik de overgang?' iets voor jou? Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

Wat kan ik nog meer betekenen voor vrouwen in de overgang?

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.