Mag je koffie drinken als je in de overgang bent? En gemberthee?
"Mag je koffie drinken als je in de overgang bent?"
Ze stuurde me een DM via Linkedin omdat ze mijn gratis PDF had ontvangen met voedingstips om overgangsklachten te verlichten. In die PDF staan wat algemene voedingstips specifiek voor vrouwen in de overgang.
Er staat niets over koffie in..... Dus ik snap best haar vraag.
Maar weet je, ik ben niet iemand die zegt wat je wel mag en niet mag .
Ik ben namelijk ook zelf helemaal niet zo braaf, netjes en geordend, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek. Ik ben dol op drop en chips!
Zeggen wat je wel of niet mag - als je last hebt van je hormonen - heeft ook niet zoveel nut. Ik ben meer het type van 'verzamel voldoende betrouwbare kennis en bepaal vervolgens je eigen strategie'.
Bij de één ligt de hormonenwinst heel erg op het stukje voeding, bij de ander op daglicht en bij weer een ander op beweging en ontspanning. En bij heel veel vrouwen een combi van dat alles.
Het is niet zo zwart/wit.
Betrouwbare kennis + de kennis die (alleen) jij hebt over jouw lichaam en geest = jouw overgangsstrategie.
En dat is niet alleen voeding, maar een combinatie van voeding, daglicht, beweging, ontspanning en bij sommige vrouwen het bijslikken van hormonen.
Ik drink regelmatig een bakje koffie. Ik heb mijn overgangsrecept gevonden en kan er inmiddels 'slim' mee om gaan. Maar er zijn ook dames in mijn trajecten die geen koffie meer verdragen omdat ze dan extra opvliegers krijgen.
Laten we het dan ook eens hebben over gemberthee
Een populair en hip drankje! Het heeft het imago om heel gezond te zijn (er zijn idd gezondheidsvoordelen) maar gember kan ook opvliegers uitlokken. Drink je veel gemberthee en heb je ook veel last van opvliegers? Laat de gemberthee eens een maandje staan om te kijken wat het doet.
Het is een zoektocht hoor.... jouw eigen overgangsrecept
Die heb je niet zomaar. Maar ik kan je wel helpen.
Hoe? Door mijn ‘Overleef De Overgang Methode (ODO-methode)'. In 8 filmpjes bomvol betrouwbare informatie vertel ik je alles over je hormonen, het vrouwenlichaam, overgangsklachten en over slaap, daglicht, bioritme, stress, darmen en voeding.
Wat levert het je op? Je bent na afloop in staat om je eigen overgangsrecept te maken en daardoor weet jij wat je kunt doen om je overgangsklachten te verlichten. Wat voor jou werkt en wat voor jou niet werkt. Waar voor jou de winst ligt.
Deze methode is voor vrouwen die zich goed willen voorbereiden op de overgang EN voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren. Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.
Als biomedicus zijn mijn cursussen altijd vanuit de wetenschap onderbouwd gecombineerd met empathie, inlevingsvermogen en realistische adviezen.
Meer weten over de overgang?
Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.
Download ook mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen
Wie is Marianne Bleumink?
Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.
Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.
Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.
Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.
Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.
Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.