Als ik de deze zin hardop uitspreek, merk ik altijd opluchting en rust bij de vrouwen in de overgang

Als ik de volgende zin hardop uitspreek, merk ik altijd al een beetje opluchting en rust bij de vrouwen die momenteel in de overgang zitten. Terwijl ze het eigenlijk wel weten, maar het toch fijn vinden dat het even hardop wordt gezegd.

"De overgang is een tijdelijke fase. Het komt uiteindelijk wel weer goed. Net als de puberteit... ook dat was een fase met hormonale disbalans en ook hier kwam uiteindelijk een einde aan. Die puberteit doe je nu eigenlijk andersom. Je gaat van vruchtbaar naar niet-meer-vruchtbaar."

Moet je dan maar zitten wachten tot deze fase voorbij is en alle klachten accepteren?

Nee natuurlijk niet.

Ten eerste waarom zou je? Ook tijdens deze (misschien wel) vervelende jaren heb je gewoon recht op een leuk en gelukkig leven.

Maar er is nog een tweede belangrijke reden waarom het slim is om met die overgangsklachten aan de slag te gaan.

De periode ná de overgang - dus de postmenopause - is nog ongeveer een derde van je leven.
Een derde van je leven!! 🥳 En die periode wil je uiteraard ook zo leuk mogelijk leven.

Het liefst wil je 100 worden. Maar wel vitaal en gezond.

Het mooie is, dat je dat grotendeels zelf in de hand hebt. Een klein gedeelte is genetisch bepaald. En we zien ook dat vrouwen met een onderliggende ziekte helaas vaak meer klachten tijdens en na de overgang ervaren.

Maar het overgrote gedeelte wordt dus bepaald door een gezonde leefstijl. En daar is het nooit te laat voor. Daar kun je iedere dag mee starten.

Klinkt goed toch?

Dan denk jij misschien nu: leuk Marianne maar hoe blijf ik dan gezond en fit? Hoe doe je dat? Waar begin ik?

5 tips om gezond en fit te worden én te blijven

Als biomedicus heb ik daar natuurlijk mijn ideeën. Ik heb mijn 5 belangrijkste tips om gezond en fit te worden (en te blijven!!!) gebundeld in een gratis document. Te downloaden via deze link.

Mijn 5 tips zijn vanuit de wetenschap onderbouwd gecombineerd met empathie, inlevingsvermogen en realistische adviezen. Maar let op: dit zijn 5 algemene tips. Terwijl ik er eigenlijk voorstander van ben om je eigen recept kloppend te krijgen. Wat heeft jouw lichaam en leven nodig om die hormonen weer de baas te worden? Daarvoor hoeven we alleen de juiste ingrediënten te vinden. Want jouw ingrediënten zijn anders dan die van mij. Daar help ik je handen en voeten aan te geven. Eenmaal het recept ontdekt, betekent natuurlijk niet dat het altijd goed met je gaat. Soms zijn ingrediënten niet op voorraad of gebruik je van het één net een beetje te weinig of te veel. Dan is het handig om te weten wat je moet doen. Nu en de volgende keer, zodat je je altijd kunt herpakken. En daar word je steeds een beetje beter in. Dus hierbij 5 algemene tips, maar wel met de kanttekening dat het belangrijk is om je eigen recept kloppend te krijgen. En daar heb ik je graag bij.

Wie is Marianne Bleumink >