Extra gevoelig voor stress tijdens de overgang
Tijdens de overgang ben je extra gevoelig voor stress. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe kun je daar zelf handen en voeten aan geven? En hoe ga je om met stress op de werkvloer?
We kennen allemaal perioden in ons leven dat de 'leefdruk' toeneemt. Dit kan met heel veel zaken te maken hebben. Zeker ook met lichamelijke veranderingen. De overgang is zo'n periode. Door de lichamelijke veranderingen word je extra gevoelig voor stress. Stress door je werk bijvoorbeeld. Je kunt het minder goed handelen en het komt meer binnen.
Door een verandering in je hormonale balans valt als het ware de filter die je eerder had weg. Wat op zijn beurt weer kan zorgen voor slechter slapen, wat je weer meer gevoelig maakt voor stress. Het is niet vreemd dat een burn-out op de loer kan liggen in perioden van 'extra' leefdruk.
In de overgang heb je meer last van stress
Als eerste is het belangrijk om te erkennen dat vrouwen in de overgang (over het algemeen) nu eenmaal meer last hebben van stress. Dat is biologisch gezien goed verklaarbaar en volstrekt normaal. Misschien is het handig om dit ook aan jouw vriendinnen, collega’s of buurvrouwen te vertellen. Of aan je partner en kinderen. Dat zorgt ervoor dat de kennis breed verspreid wordt. En dat geeft vaak al veel rust en (h)erkenning en dat zorgt grappig genoeg direct voor minder stress.
Dus zeg het voort…..
Wanneer ervaar jij stress?
Als tweede is het belangrijk dat jij als vrouw je eigen lichaam en geest goed leert kennen. Wanneer ervaar jij stress? Hoe vaak per week is dat? En neem jij ook rustmomenten? Is er een relatie tussen jouw stressmomenten en jouw (gebrek aan) slaap? Of tussen jouw stressmomenten en je voeding?
Je stress en rustmomenten bijhouden in een handig invulschema
Je kunt hiervoor mijn handige invulschema gebruiken om je stress en rustmomenten in kaart te brengen. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je stress en rustmomenten in kaart te brengen. Ik wil graag dat je iedere dag invult hoe jij je stress die dag ervaart. Op schaal van 1 t/m 5.
En ik wil ook graag dat je iedere dag invult of je een rustmomentje hebt gepakt. Waarom ook rustmomenten in kaart brengen? Omdat het vaak moeilijk - soms onmogelijk is - om stress te vermijden. Het hoort ook een beetje bij het leven. Stel dat je vader of moeder ernstig ziek is en intensieve verzorging nodig heeft. Daar kun je veel stress bij ervaren. Maar het moet nu eenmaal gebeuren. En dat geeft ook niet, want je lichaam kan echt wel eventjes wat aan. In plaats van te kijken hoe je je stress reduceert, kun je ook kijken of je voldoende rustmomenten pakt. Rustmomenten zorgen namelijk voor herstel en zijn dus ontzettend belangrijk. En het pakken van rustmomenten is veel makkelijker dan het reduceren van stressmomenten. Voorbeelden van rustmomenten zijn wandelen (maar geen sporten!), tekenen, yoga, mediteren of voor je uit staren.
Print het invulschema om je stress en rust in kaart te brengen een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, in hoeverre jij stress hebt ervaren (op schaal van 1 t/m 5);
Geef ook aan of je iedere dag een rustmoment hebt gepakt.
Het invulschema geeft inzicht in hoeverre je stress ervaart. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.
Wat gebeurt er in je vrouwenlichaam als je 40+ bent?
Als derde is het belangrijk om meer kennis te vergaren. Wat gebeurt er in je vrouwenlichaam als je 40+ bent? Waarom verandert de balans in je hormonen? En wat zijn de gevolgen daarvan? Deze kennis vergaar je via boeken, podcasts, lezingen of - als je jezelf een hoop tijd wil besparen - via mijn Overleef De Overgang Methode waarin ik betrouwbare kennis over de overgang en het vrouwenlichaam deel.
Als jij jezelf beter leert kennen EN als jij betrouwbare informatie over de overgang hebt vergaard, dan kun je zelf overgangsrecept maken. Want dan weet je precies welke ingrediënten jij nodig hebt om je beter te voelen.
Wat kun je als werkgever doen voor vrouwen in de overgang die veel stress ervaren?
Werkgevers geef ik eigenlijk hetzelfde advies. Ook voor hen is het beter om gewoon te erkennen dat vrouwen in de overgang vaak meer stress ervaren. De helft van onze wereldbevolking is vrouw en zij hebben nu eenmaal fases in hun leven waarbij hun hormonen in disbalans zijn. Denk aan de zwangerschap of aan de overgang. Iedere vrouw is anders en de disbalans in de hormonen komt ook bij iedere vrouw anders tot uiting. Maar verreweg de meeste vrouwen ervaren simpelweg meer stress als tussen hun 45ste en 55ste levensjaar. Ook hier geldt weer; erkenning van de werkgever geeft vrouwen vaak al veel rust en dat zorgt grappig genoeg direct voor minder stress. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!
Aanpassingen op de werkvloer vanwege stress tijdens de overgang
Ten tweede is het handig om mee te denken naar een oplossing. De meeste vrouwen die ik in mijn praktijk spreek, willen zich helemaal niet (volledig) ziek melden. Is vaak ook niet nodig. Bij een burn-out wordt rust geadviseerd maar bij overgangsklachten hebben vrouwen vaak helemaal geen behoefte aan thuis zitten. Meestal hebben vrouwen zelf al goede ideeën voor kleine aanpassingen op de werkvloer waardoor hun stress direct al minder wordt. Luister daar naar. Sta er open voor.
Wat kun je dan doen als werkgever om stress bij vrouwen in de overgang te reduceren? Een paar voorbeelden: Zorg voor een situatie waarin de vrouw meer rustmomenten pakt, iets meer (wandel)pauzes, meer thuiswerken of iets later beginnen na een slechte nacht. Dat past niet in elke baan, dat realiseer ik me, maar kijk samen wat er wel mogelijk is.
Investeren als werkgever in vrouwen in de overgang
Ik denk dat het belangrijk is om als werkgever te investeren in vrouwen in de overgang. Als je investeert in leefstijlaanpassingen tijdens de overgang, investeer je ook in een vitale en energieke leefstijl NA de overgang. Dan heb ik het over de vijftiger en zestiger jaren van deze vrouwen wanneer ze wellicht steeds bij jou werkzaam zijn.
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten.
Week van de Werkstress
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken. Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen. De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
In de Week van de Werkstress (11 tm 15 november 2024) ontvang je 20 euro korting op de ODO-methode met kortingscode WEEKVANDEWERKSTRESS