Veilig en vertrouwd door de overgang

Ik kreeg laatst het verwijt - en misschien is ‘verwijt’ een te groot woord, misschien is ‘opmerking’ wel een beter woord….. Dus ik kreeg laatst de opmerking dat ik vrouwen bang maak voor de overgang. Door ze vooraf al te informeren wat er allemaal mis kan gaan met ze tijdens de overgang.

Van paniekaanvallen, tot stemmingswisseling. van plotsklaps geen zin meer hebben om voor je gezin te zorgen tot slapeloze nachten .

Ik snap de opmerking over het vooraf bang maken. Heus! En dat is natuurlijk ook niet mijn bedoeling.

Maar door vooraf goed geïnformeerd te raken, kun je achteraf een hoop ellende besparen. Hoe eerder je met leefstijlaanpassingen start, hoe minder overgangsklachten je zult ervaren. Of misschien kun je ze beter opvangen, als er een goede basis is.

Het zou mooi zijn als iedereen met veiligheid en vertrouwen de overgang tegemoet gaat. Dat je je veilig voelt in je eigen lichaam. Vertrouwen hebben. Gerustgesteld zijn.

Veel van mijn klanten voelen dit niet zo.

Wat als je plotseling hartkloppingen krijgt? Of niet meer kunt slapen? Of als je ineens staat te schreeuwen tegen je kind, je man of misschien wel je baas of collega? Wat als je nu zomaar zonder aanleiding heel bang wordt? Wat als je naar de dokter gaat en hij of zij weet het ook niet? Of erger; hij of zij wuift het weg?

Voel je je dan veilig? Geeft dat vertrouwen? Meestal niet.

Het vertrouwen in je lijf is weg. Je voelt je niet meer veilig. Je gaat de strijd aan met je lijf. Met jezelf. En misschien ook wel met je omgeving.

Deze vicieuze cirkel is heel herkenbaar voor veel vrouwen (en mannen ook trouwens).

Kan je dan uit deze vicieuze cirkel komen? Ja!

Ik ben ervan overtuigd dat veiligheid en vertrouwen bij jezelf en in je lijf begint bij de juiste kennis van je lijf. Snappen hoe het werkt. Dingen herkennen en erkennen. En dan vooral snappen hoe het voor jou werkt.

Wat zou het fijn zijn als je weet hoe het voor jou werkt. Want jouw lijf – echt waar – zal er altijd alles aan doen om te zorgen dat je leeft en blijft leven. Maar dat gaat bij niemand als een geoliede machine.

Als je veel kennis hebt over het menselijk lichaam, over het vrouwenlichaam in het bijzonder en jouw eigen lichaam heel specifiek, dan zorgt dat ervoor dat je meer rust ervaart en in evenwicht komt.

‘Kennis’ en in het verlengde ‘het begrijpen’ zorgt voor meer grip en houvast, geruststelling en vertrouwen. En bovenal weten wat je kan doen en dat geeft vertrouwen.   

Wat voorbeelden:

Aankomen tijdens de overgang

Bijna alle vrouwen komen – als ze de 40 gepasseerd zijn – een paar kilo aan. Tussen de 1 en 4 kilo gemiddeld genomen. Meestal op je buik. Dat is biologisch gezien volstrekt normaal. (ik zeg niet dat het leuk is, alleen maar dat het normaal is) Want vanuit buikvet kan er extra oestrogeen worden aangemaakt – die je na je 40ste verjaardag wel kunt gebruiken. Je oestrogenen dalen immers. Als ik dit uitleg aan vrouwen, dan zie ik gelijk aan hun gezichten dat dit rust geeft. Later hoor ik dan dat ze hun diëten overboord hebben gegooid en deze paar extra kilootjes accepteren. En hoe raar het misschien ook overkomt, vaak vallen deze vrouwen ook weer een beetje af.

 Je slaappatroon verandert tijdens de overgang

Ander voorbeeld; naarmate je ouder wordt, verandert je slaappatroon. Je wordt vaker ’s nachts wakker. Dat frustreert veel mensen. Sterker nog, ze worden er soms moedeloos van. En half in paniek. Maar dat hoeft niet. En als je dat weet, is het plotsklaps minder erg als je ’s nachts wakker ligt.

Paniekaanvallen tijdens de overgang

Er komen best wel wat vrouwen in mijn praktijk die zomaar ineens last hebben van paniekaanvallen. Ik schreef er eerder een blog over. Paniekaanvallen terwijl er niet echt een aanleiding voor is. Er is bijvoorbeeld geen heftige gebeurtenis aan vooraf gegaan. Wat veel vrouwen niet weten is dat paniekaanvallen ook een hormonale oorzaak kunnen hebben. Als je dat weet, kun je het onderzoeken en dit aanpakken. Meestal is de angst voor een paniekaanval erger dan de paniekaanval zelf. Hiermee kun je al een groot stukje angst weghalen.

Gerustgesteld worden

Zo zijn er legio voorbeelden bij mij in de praktijk van vrouwen die rust ervaren als ze hun eigen lichaam veel beter leren te begrijpen. Gerustgesteld worden en weer vertrouwen krijgen in hun lijf. Vanuit dit stuk gaan we natuurlijk ook aan de slag met je eigen overgangsrecept. Vol met ingrediënten die precies passen bij jouw lijf en leden.

Hoe overleef jij de overgang?

Omdat ik maar een beperkt aantal vrouwen in mijn praktijk kan helpen (een dag heeft immers maar 24 uur) heb ik de ODO-methode ontwikkeld speciaal voor vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar. De overgang dient zich dan aan. Een enorme reorganisatie van je lijf. Dit gaat vaak gepaard met allerlei klachten. Veel vrouwen ervaren dan best veel onzekerheid. Mijn methode zit vol met heel veel kennis, zodat je je lijf weer snapt. Je weet wat er allemaal gebeurt en dat veel klachten verklaarbaar zijn. En dat je best veel kan doen. Dat je met vertrouwen door deze fase heen kan bewegen.

Je overgangsklachten goed in kaart brengen met de gratis Green Scale Score Lijst

Iedereen denkt bij de overgang direct aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar er zijn nog zoveel meer klachten die écht vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Om overgangsklachten goed in kaart te brengen, wil ik je aanraden om de Green Scale Score lijst in te vullen. Mijn advies is om dit elke 6 maanden te doen zodat je bijhoudt of er wat veranderd is. Of de situatie verbetert, verslechtert of hetzelfde blijft.

De Green Scale-scorelijst een hulpmiddel om de ernst van overgangsklachten bij vrouwen te beoordelen. Het is een vragenlijst waarbij verschillende symptomen worden beoordeeld op intensiteit. De uiteindelijke score geeft een indicatie van hoe ernstig de overgangsklachten zijn, wat kan helpen bij het bepalen van passende behandelingen of interventies.

De Green Scale Score lijst is ook handig om mee te nemen als je een afspraak inplant met een zorgverlener of als je bij mij een consult wilt boeken.

Download hier gratis de Green Scale Scorelijst en breng je overgangsklachten in kaart.

Wie is Marianne Bleumink >

 

OvergangMarianne Bleumink