Is er een relatie tussen je darmen en je gevoelens?
Darmen zijn het hart van je buik. Daarom voelen we dáár vaak onze emoties en onze gevoelens. Dat weten we eigenlijk al heel lang want uitdrukkingen als ‘het ligt me zwaar op de maag’ of ‘dit is moeilijk te verteren’ bestaan al eeuwen. In het Engels noemen ze de hele regio tussen je middenrif en je bovenbenen je ‘core’. Je kern dus! En tot slot…. bij yoga, wat al duizenden jaren oud is, is je buik dé plek waar je de kracht vandaan haalt om de uitdagingen in het leven tegemoet te treden.
Relatie tussen darmen en gevoel
En toch heeft de wetenschap pas recent aangetoond en erkent (en bewezen) dat er inderdaad tussen onze darmen en onze geestelijke gesteldheid een relatie zit!
Ons gedrag in relatie tot onze darmen
Onze darmen en ons gevoel en emoties staan dus met elkaar in verbinding. 'Je bent wat je eet' is een gezegde dat je volgens sommige wetenschappers vrij letterlijk mag nemen. Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. We voelen ons dan ook letterlijk ellendig als we een flinke buikgriep onder de leden hebben. Een soort van kortdurende depressie. Omgekeerd voelen we ons vaak heel fit en opgewekt als onze spijsvertering goed is.
De beestjes in onze buik
Volgens de Maag Lever Darm Stichting dragen we in totaal zo'n 1,5 kilo aan bacteriën, virussen, gisten en schimmels met ons mee. De verzamelnaam voor al deze ‘beestjes’ (als bioloog, klein beetje vakidioot, vind ik het natuurlijk vreselijk om de term ‘beestjes’ of trouwens ook de term ‘darmflora’ te gebruiken. Maar het geeft ons wel een beetje een beeld toch?) is het microbioom. Het overgrote deel - 99 procent - van dit microbioom bevindt zich in onze darmen. En ze zitten er niet voor niets.
Jouw voedsel is het voedsel voor je bacteriën
Die beestjes in onze buik oftewel ons microbioom helpen met de spijsvertering, produceren allerlei vitamines en ook heel belangrijk ze hebben een grote rol in ons afweersysteem. Wat wij eten bepaalt voor een gedeelte welke bacteriën er in onze buik leven en ook de verscheidenheid aan bacteriën. Ons eten is namelijk ook het eten voor onze bacteriën.
Hersen-Darm-As
Er is nog iets bijzonders aan de hand met onze darmen. Het is namelijk het enige orgaan in ons lichaam met een eigen zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel wordt ook wel het tweede brein genoemd en communiceert via een zenuwbaan, de 'nervus vagus', rechtstreeks met onze hersenen. De zenuwcellen van de darmen geven door hoeveel calorieën, mineralen en vitaminen er in de darmen aankomen. Van groot belang om onder andere onze honger en verzadiging netjes op elkaar af te stemmen. Al die bacteriën in je darm zetten voedingsstoffen om in chemische stofjes en hebben zo invloed op onze hersenen. De darm en het brein zijn voortdurend met elkaar aan het communiceren. In de wetenschap noemen ze dat de ‘hersen-darm-as’.
Binnen 24 uur je darmflora veranderen
Dat darmbacteriën invloed hebben op ons brein is een feit. Er vindt een heus gesprek plaats tussen ons lichaam en ons microbioom. Bijna elke ziekte wordt geassocieerd met een verminderd aantal soorten darmbacteriën. En zoals gezegd, bepaalt ons eten welke bacteriën er in onze darmen wonen. Het goede nieuws is dat je binnen 24 uur je darmflora positief kunt veranderen.
Eet een regenboog
Variatie in voeding speelt een belangrijke rol. De slogan 'eat a rainbow', gaat zeker ook op voor het in standhouden van je darmbacteriën en je darmgezondheid. En daarmee beïnvloeden we ons humeur dus op een positieve manier! Hoe fijn is dat?
Goed slapen en weinig stress
Naast gevarieerd eten, dus een lekkere maaltijd voor de goede bacteriën, hebben je darmen (net als wij) ook baat bij het verlagen van stress en het handhaven van een gezond slaapritme. Zowel veel stress als een slechte slaapkwaliteit hebben direct invloed op de bacterievariatie in onze darmen. En dus op onze algehele vitaliteit. Goede zorg voor onze darmen is al een heel mooie en belangrijke stap!
Nog een paar laatste tips om je darmmicrobioom te veranderen:
Eet elke dag en bij elke maaltijd groente
Eet maximaal één aardappel per dag. Dat heeft te maken met het zetmeel dat erin zit. We krijgen veel zetmeel binnen en dat zorgt voor een toename van minder goede bacteriën. Het grappige is dat het zetmeel verandert zodra een aardappel afgekoeld is. En dan zijn koude gekookte aardappel ineens een feestmaaltijd voor je bacteriën
Eet elke dag volkoren producten het liefst van de volledige vezel.
Eet drie tot vier keer per week peulvruchten, ook humus telt mee
Ga voor fruit, groente en noten als tussendoortjes
Probeer minstens twee keer per week vette vis te eten
Eet bijna dagelijks een ei (maximaal zes per week) Biologische of scharreleieren zijn beter, omdat deze een hoger gehalte aan de gezonde Omega 3-vetzuren hebben.
Eet dagelijks probiotica te vinden in yoghurt, kefir, koude zuurkool of zongerijpte zwarte olijven
Gebruik olijfolie. Pas op met verhitten
Maak van zoetigheid eten een uitzondering
Drink bij voorkeur water of ongezoete kruidenthee
Meer weten over darmen en voeding tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan darmen en voeding in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je darmgezondheid optimaliseert en daarmee de basis legt voor een gezonde en veerkrachtige overgangsfase. Ook leer je hoe voeding hier een grote rol in heeft want wat je eet is van grote invloed op je darmgezondheid.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, stress & rust en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
De vezels die je binnenkrijgt, bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om de hoeveelheid vezels die je eet bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je vezels in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en houd bij hoeveel vezels jij op een dag binnenkrijgt. Je zult zien dat dit in verband staat met hoe jij je voelt en hoe het gaat met je overgangsklachten.
Print het invulschema een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, hoeveel vezels je eet
Het invulschema geeft inzicht in de relatie tussen voeding, energie en overgangsklachten. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over stress, daglicht en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.
Download ook mijn gratis voedingstips om overgangsklachten te verlichten >