Je hebt juist licht nodig om te slapen

Lekker slapen en uitgerust weer op? Herken jij jezelf hierin? Nee? Als ik eerlijk ben, ik ook niet. Tenminste niet altijd. Zolang ik me kan herinneren ben ik niet zo’n beste slaper. Zowel het inslapen vind ik moeilijk als het doorslapen. Voor mij is slapen dus altijd wel een dingetje.

De 24-uur ritmes in ons lichaam

Tijdens mijn studie Medische Biologie volgde ik het vak Chronobiologie. Dit gaat onder andere over de 24 uurs ritmes in ons lichaam. Ons slaap-waak ritme is daarvan de meest bekende. Mijn interesse was dus dubbel gewekt. Hoe zit het nu met slapen? Wat zit er achter mijn slechte slapen? En is het zo ‘erg’ als ik het altijd ervaren had? Mijn moeder zei altijd: “Als je niet slaapt, rust je wel uit.” Is dat eigenlijk wel zo? Heb ik er zelf invloed op? 

Lees ook: Waarom een sterke biologische klok essentieel is voor je gezondheid >

Goede slapers doen niets om goed te slapen

Het rare is - en alle slechte slapers zullen het denk ik herkennen - goede slapers doen niets om goed te slapen. Zij gaan gewoon slapen! Mijn echtgenoot is zo’n iemand, mijn zoons overigens ook. En mijn hondje ;-). Slechte slapers doen van alles, van warme melk tot meditaties en warme baden.  

Lees ook: 9 praktische tips om beter te slapen >

De ritmes in ons lichaam

Overigens zijn er nog veel meer andere ritmes in ons lichaam. En als het goed is, lopen al die ritmes met elkaar in de pas. Dit wordt prachtig op elkaar afgestemd door een soort master-klok, de biologische klok. De masterklok heeft hiervoor informatie nodig, anders kan ‘ie’ natuurlijk nooit alles op elkaar afstemmen. En wat denk jij wat een van de belangrijkste bronnen hiervoor is??? Daglicht!  

Breng licht in je dagelijks leven

Licht, letterlijk, in ons dagelijks leven brengen is van essentieel belang voor onze slaap en ook voor ons algehele gezondheid en welzijn. Alleen met voldoende licht kan onze masterklok alles goed op elkaar afstemmen. Zodat bijvoorbeeld onze slaap, onze stressniveaus, onze gemoedtoestand en ook ons afweersysteem en spijsvertering goed geregeld worden.  En voldoende licht blijkt in ons huidige leven, ook die van mijzelf, nog helemaal niet zo makkelijk. Voor ons lichaam, leven we eigenlijk in het donker.

Download de online masterclass Biologische klok en goed slapen >

Simpele oplossingen om je gezondheid te bevorderen

Later tijdens mijn studie kreeg ik de kans om slaaponderzoek te doen bij biologische-psychiatrie. Op deze plek kwam de invloed van licht duidelijk naar voren. Zowel op de slaapkwaliteit als bijvoorbeeld ook het effect van de behandeling bij winterdepressies. Fascinerend hoe zoiets simpels als licht enorm veel invloed heeft. Hoe prachtig ons lichaam in elkaar zit. Eigenlijk is toen de basis voor mijn huidige bedrijf gelegd. Als je weet hoe je lichaam in elkaar zit, als je weet wat er nodig is om het goed te laten functioneren dan heb je meestal eenvoudige (en goedkope) oplossingen voor handen.  

5 tips om gezond en fit te worden & te blijven; download gratis deze tips >

En slaap ik nu beter?

Om terug te komen op mijn slapen, want daar begon ik natuurlijk mee. Slaap ik nu beter? Jazeker! Misschien niet volgens de boekjes, maar ik heb zeker goede nachten. Nachten waar ik heerlijk uitrust. Ik weet nu wat er voor mij goed werkt, en dat geeft rust. Ik leg de nadruk op de dag en in het bijzonder op het ochtend licht. En dat maakt echt dat ik beter slaap en mij bovenal ook veel rustiger voel.

Ik kan jou ook helpen om beter te slapen!

Wil me meer weten over goed slapen en de biologische klok?

De kennis die ik tijdens mijn studie, maar ook zeker in de jaren na mijn studie heb opgedaan, deel ik graag met jou! Ik heb voor jou een online Masterclass klaar staan. Deze kun je downloaden en direct bekijken of even bewaren voor een later tijdstip. Tijdens deze masterclass ga ik je vertellen hoe je lichaam in elkaar steekt. Hoe je bioritme precies te werk gaat, wat het doet en wat het allemaal aanstuurt. En hoe je je vitaliteit verhoogt door je bioritme te versterken. Maar ik ga ook het belang van slaap uitleggen en hoe dat slapen nu precies in elkaar steekt en natuurlijk geef ik tips om beter te slapen. Je zult zeker wat aan deze tips hebben! De masterclass duurt anderhalf uur. Bestel nu de Masterclass Biologische klok en Goed slapen > 

Heb je mijn gratis webinar al gezien?

In mijn gratis webinar komt ook de biologische klok aan bod en bespreek ik het belang van goed slapen. Heb jij deze nog niet gezien? Deze kun je hier gratis downloaden

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.