Je hebt juist licht nodig om te slapen

Lekker slapen en uitgerust weer op? Herken jij jezelf hierin? Nee? Als ik eerlijk ben, ik ook niet. Tenminste niet altijd. Zolang ik me kan herinneren ben ik niet zo’n beste slaper. Zowel het inslapen vind ik moeilijk als het doorslapen. Voor mij is slapen dus altijd wel een dingetje.

De 24-uur ritmes in ons lichaam

Tijdens mijn studie Medische Biologie volgde ik het vak Chronobiologie. Dit gaat onder andere over de 24 uurs ritmes in ons lichaam. Ons slaap-waak ritme is daarvan de meest bekende. Mijn interesse was dus dubbel gewekt. Hoe zit het nu met slapen? Wat zit er achter mijn slechte slapen? En is het zo ‘erg’ als ik het altijd ervaren had? Mijn moeder zei altijd: “Als je niet slaapt, rust je wel uit.” Is dat eigenlijk wel zo? Heb ik er zelf invloed op? 

Goede slapers doen niets om goed te slapen

Het rare is - en alle slechte slapers zullen het denk ik herkennen - goede slapers doen niets om goed te slapen. Zij gaan gewoon slapen! Mijn echtgenoot is zo’n iemand, mijn zoons overigens ook. En mijn hondje ;-). Slechte slapers doen van alles, van warme melk tot meditaties en warme baden.  

De ritmes in ons lichaam

Overigens zijn er nog veel meer andere ritmes in ons lichaam. En als het goed is, lopen al die ritmes met elkaar in de pas. Dit wordt prachtig op elkaar afgestemd door een soort master-klok, de biologische klok. De masterklok heeft hiervoor informatie nodig, anders kan ‘ie’ natuurlijk nooit alles op elkaar afstemmen. En wat denk jij wat een van de belangrijkste bronnen hiervoor is??? Daglicht!  

Breng licht in je dagelijks leven

Licht, letterlijk, in ons dagelijks leven brengen is van essentieel belang voor onze slaap en ook voor ons algehele gezondheid en welzijn. Alleen met voldoende licht kan onze masterklok alles goed op elkaar afstemmen. Zodat bijvoorbeeld onze slaap, onze stressniveaus, onze gemoedtoestand en ook ons afweersysteem en spijsvertering goed geregeld worden.  En voldoende licht blijkt in ons huidige leven, ook die van mijzelf, nog helemaal niet zo makkelijk. Voor ons lichaam, leven we eigenlijk in het donker.

Simpele oplossingen om je gezondheid te bevorderen

Later tijdens mijn studie kreeg ik de kans om slaaponderzoek te doen bij biologische-psychiatrie. Op deze plek kwam de invloed van licht duidelijk naar voren. Zowel op de slaapkwaliteit als bijvoorbeeld ook het effect van de behandeling bij winterdepressies. Fascinerend hoe zoiets simpels als licht enorm veel invloed heeft. Hoe prachtig ons lichaam in elkaar zit. Eigenlijk is toen de basis voor mijn huidige bedrijf gelegd. Als je weet hoe je lichaam in elkaar zit, als je weet wat er nodig is om het goed te laten functioneren dan heb je meestal eenvoudige (en goedkope) oplossingen voor handen.  

En slaap ik nu beter?

Om terug te komen op mijn slapen, want daar begon ik natuurlijk mee. Slaap ik nu beter? Jazeker! Misschien niet volgens de boekjes, maar ik heb zeker goede nachten. Nachten waar ik heerlijk uitrust. Ik weet nu wat er voor mij goed werkt, en dat geeft rust. Ik leg de nadruk op de dag en in het bijzonder op het ochtend licht. En dat maakt echt dat ik beter slaap en mij bovenal ook veel rustiger voel.

Ik kan jou ook helpen om beter te slapen!

Meer weten over slaap tijdens de overgang?

In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan slapen en daglicht in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je slaap tijdens de overgang verbetert en hoe het versterken van je biologische klok daar een grote rol in speelt. Er zitten veel praktische en haalbare tips in deze video!

De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en stress & rustmomenten. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.

Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.

De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.

Je slaap en daglicht bijhouden in een handig GRATIS invulschema

Het kan handig zijn om je slaap en het aantal momenten dat je daglicht ‘binnenkrijgt’ bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je slaap en daglicht in kaart te brengen.

Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere ochtend in hoe jij hebt geslapen. En kleur een vakje in voor ieder kwartiertje daglicht die jij hebt gepakt. Je zult zien dat er een verband in zit.

Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding, stress en rust invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.

Wie is Marianne Bleumink >