Kun je wat doen tegen het verouderen?

Bij mijn vorige blog plaatste ik een foto van mijn hondje Willy. Daar heb ik flink wat leuke reacties op gekregen. Dankjewel daarvoor! Willy is hoogbejaard. Een vuilnisbakkenrasje en op 4-jarige leeftijd vanuit Spanje bij ons in Nederland komen wonen. Hij heeft zeker het nodige meegemaakt. Een bijzonder lief beestje. Hij kan als de beste slapen, maar helaas niet meer zo fit en vitaal als vroeger….. 

Ouderdom komt met gebreken

Natuurlijk komt ook bij hem de ouderdom met gebreken. Slechtziend, beetje doof, grijze haren, paar tandjes minder en zo nu en dan een slechte dag. Een dag waarop wij - als baasjes - ons afvragen “Hoe gaat het eigenlijk met hem?”. Honden, maar ook wij mensen verouderen, of we het nu willen of niet. 

Lees ook de blog: Welke voeding helpt tegen overgangsklachten >

Veroudering hoort bij het leven

Veroudering komt bij heel veel - zo niet bij alle - diersoorten voor. Het is geen uniek menselijk fenomeen. Veroudering hoort bij het leven. Zonder leven geen veroudering en geen veroudering zonder leven. Tijdens al onze celdelingen treedt er slijtage op. Deze slijtage is op een gegeven moment zo groot dat de cellen doodgaan. Organen functioneren daardoor steeds minder goed. Het gevolg hiervan is dat we gedurende ons leven steeds minder presteren en dat de kans op ziekten en de dood ieder levensjaar toeneemt. 

Onze biologische leeftijd

Onze lichamelijke conditie op celniveau bepaalt eigenlijk hoe oud we zijn. Of anders gezegd hoe lang we nog ‘meekunnen’. Dit wordt ook wel onze biologische leeftijd genoemd. Hoe minder schade, hoe lager je biologische leeftijd. En hoe vitaler je je voelt en gezonder je bent. Zo simpel is dat. Voor ieder mens en hond ;-) verloopt dit anders en op geheel eigen wijze. 

Lees ook de blog: Je hebt juist licht nodig om te slapen >

Kunnen we wat aan veroudering doen?

Hoe we verouderen en op welke leeftijd we sterven ligt voor niemand vast. Ongeveer 30% is genetisch bepaald. Genen die je bijvoorbeeld beschermen tegen een hoge bloeddruk. Buiten genetische manipulatie om hebben we hier geen invloed op. De rest, dus maar liefst 70% (!) wordt bepaald door andere factoren. Deze factoren zijn gekoppeld aan onze leefstijl en een beetje toeval. En dan kun je dus geluk hebben of pech. Dit betekent dat wij zelf invloed hebben op de wijze hoe we verouderen. Dat is goed nieuws!

Waarom is het dan zo moeilijk om een gezonde leefstijl vast te houden?

Echter als je om je heen kijkt, dan blijkt dat wij met z’n allen toch wat moeite hebben met dit stuk. De meesten van ons zijn helemaal geen fit-girls of fit-boys. Ik ook beslist niet. Twee derde van de 60-plussers, (van de oudere honden overigens ook), heeft te maken met één of meer chronische ziekten zoals obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten. Binnen onze westerse maatschappij is het echt niet eenvoudig je leefstijl, het gebruik en onderhoud van je lichaam, af te stemmen op gezond en vitaal ouder worden. Je leefstijl past niet altijd bij onze ‘oude’ regelmechanismen. Mechanismen die uitstekend afgestemd zijn op zaken als voedselschaarste, bewegen, licht en donker en acuut werkelijk gevaar/stress. Tegenwoordig hebben we juist te maken met voedsel in overvloed, bewegingsarmoede, een 24 uurs maatschappij en chronische mentale stress. Dat geeft de moeilijkheid maar tegelijkertijd de ingang om jezelf te helpen. Voor iedereen dus een eigen ingang. Met de juiste kennis kom je er echt achter hoe het voor jou zit en krijg je handvatten om grip op je eigen vitaliteit te krijgen en dus ook op je veroudering. Zo weet ik van mijzelf dat voor mij op het stuk rondom stress een belangrijke ingang ligt. En voor mijn hondje? Het schijnt dat honden op hun baasjes lijken toch? 

Lees ook de blog: Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden? >

Wil jij meer weten over gezond verouderen? 

Vitaliteit is niet alleen gezondheid, maar ook je zowel fysiek, mentaal als emotioneel in balans voelen. Als medisch bioloog merk ik dat mensen dat soms best ingewikkeld vinden. Want welke rol hebben stress, voeding, hormonen en slaap nu eigenlijk op je vitaliteit? En wat is de samenhang tussen deze vier factoren? Door alle verschillende informatie in de media zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Daarom help ik mensen met het vergroten van kennis en inzicht in de werking van hun lichaam en vitaliteit. Je lichaam is een prachtig afgesteld instrument en met goede levensgewoonten kun je zelf je vitaliteit beïnvloeden.  

Interessant?

Ik heb een prachtige online cursus voor jou ontwikkeld, bestaande uit 4 masterclasses. Deze 4 masterclasses kun je los bestellen, maar als je de gehele cursus in 1 keer bestelt, krijg je een leuke korting. Je ontvangt de cursus per e-mail en kunt deze bekijken wanneer jij tijd en zin hebt.

  1. Masterclass Bioritme en Goed slapen

  2. Masterclass Het belang van gezonde darmen

  3. Masterclass Wat doet stress met jouw lichaam?

  4. Masterclass Balans in je hormonen

Met deze cursus leer je je eigen lichaam van top tot teen kennen en weet je hoe je lichaam in elkaar steekt. Daardoor kun je veel beter begrijpen hoe je je lichaam fit en vitaal houdt. Enerzijds heel wetenschappelijk, maar uitgelegd op een simpele manier. Anderzijds juist heel praktisch en bevat het voldoende handvatten om direct zelf aan de slag te gaan. Bestel de cursus >

Heb je mijn gratis webinar al gezien?

Download mijn gratis webinar. Een mooie gelegenheid om mij beter te leren kennen als je twijfelt om de cursus te bestellen.

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.