6 Tips om je darmen in topconditie te houden
Ons lichaam bevat zo’n anderhalve kilo micro-organismen. Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bijna allemaal zo klein dat we ze met het blote oog niet kunnen zien. Onzichtbaar leven.
Waarom leven er bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in onze darmen?
Ze reguleren onze spijsvertering
Maken deel uit van ons immuunsysteem
Verzorgen onze huid
Produceren vitamines
Beïnvloeden zelfs ons gedrag en humeur
Gezonde darmen zijn essentieel om gezond te blijven
Darmen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van ons lichaam. De zogenoemde darm-hersen-darm-as, een connectie en samenwerking tussen onze darmen en hersenen, heeft een krachtige rol in de sturing van onze emoties. Onzichtbare gezondheid. Dus wil je je vitaliteit en gezondheid verbeteren of behouden? Dan is het dus handig om genoeg kennis te hebben van je darmen en je darm-bewoners, zodat je darmen in topvorm komen en blijven.
6 tips voor gezonde darmen
En je kunt vandaag al beginnen! Want ik heb 6 hele praktische tips voor jou:
Ga meer plantaardig eten. In groenten zitten veel vezels en laten nou net vezels de belangrijkste voeding zijn voor onze heilzame bacteriën.
Varieer met de groentes die je eet. Hoe meer kleur op je bord hoe beter voor je darmen. Eat a rainbow!
Beperk het aantal ‘eetmomenten’. Je darmen hebben rust nodig om alles in goede banen te leiden.
Beperk de hoeveelheid fructose (fruitsuiker), lactose en gluten die je eet. Over het algemeen eten we te veel van deze stoffen. Door de hoeveelheid kunnen we dan last krijgen van onze darmen; niet perse door de stof zelf (behalve als je een allergie hebt).
Verbeter je bioritme. Rust en regelmaat zijn heel belangrijk voor je darmen. Ga daarvoor ’s ochtends naar buiten. Daglicht is een belangrijke sleutel om je bioritme te optimaliseren en je stressniveau te verlagen.
Ga meer bewegen. Dat hoeft niet per se in de sportschool te zijn. Je kunt ook lekker wandelen, fietsen of in de zomer weer lekker zwemmen in de natuur. Als je dat ‘s ochtends doet, pak je gelijk puntje 5 mee.
Meer weten over darmen en voeding tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan darmen en voeding in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je darmgezondheid optimaliseert en daarmee de basis legt voor een gezonde en veerkrachtige overgangsfase. Ook leer je hoe voeding hier een grote rol in heeft want wat je eet is van grote invloed op je darmgezondheid.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, stress & rust en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
De vezels die je binnenkrijgt, bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om de hoeveelheid vezels die je eet bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je vezels in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en houd bij hoeveel vezels jij op een dag binnenkrijgt. Je zult zien dat dit in verband staat met hoe jij je voelt en hoe het gaat met je overgangsklachten.
Print het invulschema een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, hoeveel vezels je eet
Het invulschema geeft inzicht in de relatie tussen voeding, energie en overgangsklachten. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over stress, daglicht en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.
Download ook mijn gratis voedingstips om overgangsklachten te verlichten >