Waarom ik onze hormonen eens in het zonnetje wil zetten

Ik ben dol op hormonen. Of eigenlijk op de werking van hormonen. Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten. Meestal praten we namelijk over hormonen in negatieve zin, maar dat is helemaal niet terecht!  

Hormonen zijn subtiel maar krachtig

Hormonen zijn uiterst belangrijke ‘regelaars’ in ons hele lichaam. Dat doen ze op een mooie subtiele maar wel krachtige manier. Ze hebben invloed op ons lichaam en ook op onze emoties en gedrag. Dat subtiele dat spreekt mij zo aan. Niet met een hoop bombarie ergens binnen komen vallen. Stille krachten die onopgemerkt eigenlijk de regelaars zijn van zo’n beetje alles. 

Kiezen voor de beste optie

En natuurlijk moet ook een lichaam, bijvoorbeeld met het hormoon adrenaline, zo nu en dan wat minder subtiel te werk gaan. Als het nodig is dan zal je lichaam dat ook echt doen. En dat vind ik echt het fascinerende van ons lijf. Het zal altijd ‘kiezen’ voor de beste optie gezien de situatie. Ons lijf zal altijd voor ons zorgen. Mooi! 

Hormonen werken goed met elkaar samen

Wat ook zo mooi is… hormonen werken nooit alleen. Ze werken continu samen met alle andere hormonen en ook met ons zenuwstelsel. Als dit in balans is, dan merken we eigenlijk niet veel van onze hormonen. 

Hormonen uit balans

Helaas weten we maar al te goed, dat de samenwerking soms spaak loopt of verandert (tijdelijk of langdurig). En dat merk je. Sommige hormonen worden bijvoorbeeld dominanter en weg is de subtiele regeling. Wij ervaren dat vervolgens in de vorm van klachten. Zowel op fysiek als op mentaal niveau. En even voor de goede orde….. dit is niet specifiek een ‘vrouwending’, het gebeurt net zo goed bij mannen. 

De bouwstenen van hormonen

Gedeeltelijk heeft dit te maken met het feit dat hormonen natuurlijk gemaakt moeten worden en dat bepaalde groepen hormonen dezelfde bouwstenen gebruiken. Als je bijvoorbeeld langdurige stress hebt dan zal je lichaam kiezen om cortisol te maken ten koste van andere hormonen. De stress-situatie heeft de hoogste prioriteit. Dat moet eerst opgelost worden. Het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron is één van de bouwstenen van cortisol, overigens ook van oestrogeen en testosteron. Het effect van langdurige stress is dus dat alle (nou ja, bijna alle) progesteron gebruikt wordt voor de cortisol aanmaak. Dit heeft onherroepelijk effect op de hoeveelheid beschikbare progesteron, maar ook op de hoeveelheid oestrogeen en testosteron. De balans raakt zoek en zo ontstaat er een soort van ‘chaos’. En dat merk je. Progesteron zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning. 

Een ander gevolg is dat het duo oestrogeen-progesteron uit balans raakt. Progesteron houdt oestrogeen als het ware onder de duim. En dan zien we een dominantie van oestrogeen. Dat geeft vervelende klachten zoals vermoeidheid, schildklierproblemen, aankomen in gewicht, en onrust en stemmingswisselingen.

Download de gratis PDF ‘Voedingstips om overgangsklachten te verminderen

De hormonen tijdens de overgang

Deze week is het ‘De week van de overgang’, dus laten we ook even naar de hormonen in de overgang kijken. En ja, voor de meeste vrouwen geldt dat ze tijdens deze periode heel goed merken dat ze hormonen hebben. We zien dan dat ten gevolge van de natuurlijke processen van veroudering de hoeveelheid oestrogeen en progesteron fors afneemt. Met name progesteron daalt snel vanaf ongeveer je 35ste! En zoals hierboven al staat geeft dit mogelijk dus een oestrogeen dominantie. En dan heb ik het nog niet eens over de effecten van stress. Het natuurlijke verouderingsproces gaat, bij de meesten van ons, helaas niet op een mooie gladde, subtiele manier maar met pieken en dalen en horten en stoten. De balans is dus zoek! Na verloop van tijd zal ons lichaam overigens altijd weer een nieuw evenwicht bereiken. Dan keert de rust weer terug en zal de subtiele, maar krachtige regeling weer plaatsvinden, alleen wel op een andere manier. 

Blijf in balans tijdens de overgang

Het is belangrijk dat we juist tijdens de overgang (40-55 jaar) alle andere factoren dus wat in balans houden! Alles heeft nu eenmaal invloed op alles. En gelukkig kunnen we, met wat kennis van zaken en de juiste handvatten, hier echt invloed op uit oefenen. 

Hoe overleef jij de overgang?

Omdat ik maar een beperkt aantal vrouwen in mijn praktijk kan helpen (een dag heeft immers maar 24 uur) heb ik de ODO-methode ontwikkeld speciaal voor vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar. De overgang dient zich dan aan. Een enorme reorganisatie van je lijf. Dit gaat vaak gepaard met allerlei klachten. Veel vrouwen ervaren dan best veel onzekerheid. Mijn methode zit vol met heel veel kennis, zodat je je lijf weer snapt. Je weet wat er allemaal gebeurt en dat veel klachten verklaarbaar zijn. En dat je best veel kan doen. Dat je met vertrouwen door deze fase heen kan bewegen.

Je overgangsklachten goed in kaart brengen met de gratis Green Scale Score Lijst

Iedereen denkt bij de overgang direct aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar er zijn nog zoveel meer klachten die écht vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Om overgangsklachten goed in kaart te brengen, wil ik je aanraden om de Green Scale Score lijst in te vullen. Mijn advies is om dit elke 6 maanden te doen zodat je bijhoudt of er wat veranderd is. Of de situatie verbetert, verslechtert of hetzelfde blijft.

De Green Scale-scorelijst een hulpmiddel om de ernst van overgangsklachten bij vrouwen te beoordelen. Het is een vragenlijst waarbij verschillende symptomen worden beoordeeld op intensiteit. De uiteindelijke score geeft een indicatie van hoe ernstig de overgangsklachten zijn, wat kan helpen bij het bepalen van passende behandelingen of interventies.

De Green Scale Score lijst is ook handig om mee te nemen als je een afspraak inplant met een zorgverlener of als je bij mij een consult wilt boeken.

Download hier gratis de Green Scale Scorelijst en breng je overgangsklachten in kaart.

Wie is Marianne Bleumink >