Last van een burn-out of van de overgang?

Ben jij tussen de 40 en 60 jaar? Heb je last van een kort lontje? Slaap je slecht of heb je concentratieproblemen? Last van vermoeidheid en stemmingswisselingen? Dikke kans dat je huisarts of bedrijfsarts aan een burn-out denkt. Waarschijnlijk dacht je daar zelf ook in eerste instantie aan! Maar dat hoeft niet zo te zijn……

Hormoonschommelingen als gevolg van de overgang

Deze klachten kunnen ook veroorzaakt worden door hormoonschommelingen als gevolg van de overgang. Het onderscheid is vaak lastig te maken. Door overgangsklachten – slecht slapen bijvoorbeeld – kun je werkstress minder goed hanteren, raak je vermoeid en eerder opgebrand. Het één hangt dus samen met het ander. Niets in ons lichaam staat los van elkaar. Zowel de overgang als een burn-out heeft te maken met een disbalans in ons lichaam.

Waarom denken we meteen aan een burn-out?

Dat we direct aan een burn-out denken is niet zo vreemd. We hebben het ook druk. We werken, we hebben lieve en puberende kinderen die wel eens dwars liggen. Onze ouders worden ouder en hebben ook zorg nodig. Wat houden we toch veel ballen tegelijk in de lucht! Precies in een tijdsperiode dat je lijf minder goed gaat functioneren door de hormoonveranderingen. Als je daar een tijdje mee door loopt, is het niet verwonderlijk dat je zelf op een gegeven moment ook aan een burn-out denkt.

Week van de Overgang

Deze week is het de Week van de Overgang. De schijnwerpers op een periode die elke vrouw doormaakt. Het is een volkomen normaal biologisch gebeuren. Raar maar waar, de overgang blijft een taboe. Er ontbreekt veel kennis over de overgang en daardoor herkennen we het ook minder goed. Het is echt nodig om de overgang uit het verdomhoekje te halen.

Welke klachten horen bij de overgang?

Gemiddeld genomen start de overgang rond de 40ste verjaardag en eindigt rond de 60ste verjaardag. De ene vrouw krijgt veel klachten en wordt hartstikke ziek. De ander rolt er min of meer doorheen zonder wezenlijke klachten. Bij een overgang denken veel vrouwen – én artsen – aan opvliegers en een zweterig dekbed in de nacht. Maar er zijn veel meer typische overgangsklachten:

  • Gewrichts- en spierklachten,

  • Hartkloppingen in rust

  • Extreme vermoeidheid

  • Slecht slapen

  • Geheugen- en concentratieproblemen die je werk kunnen beïnvloeden.

  • Veranderingen in figuur – van een peer naar een appel.

Daarnaast zijn ook mentale klachten een mogelijk symptoom. Sommige vrouwen herkennen zichzelf niet meer. Ze zijn labiel, hebben een kort lontje en kampen met stemmingswisselingen. Zo kun je introverter worden. Of je hebt geen zin meer om sociaal te doen en je zit liever alleen thuis op de bank. Sommige vrouwen worden ‘plotseling’ minder zorgzaam.

Burn-out of overgang?

80 procent van de vrouwen tussen de 40 en 60 kampt met minstens één van de overgangssymptomen. Het is een onderschat probleem. Eigenlijk moet iedereen in deze leeftijdscategorie aan de overgang denken - en niet perse direct aan een burn-out - als het even niet helemaal lekker gaat. Ook bij artsen is meer kennis nodig. Zij herkennen de symptomen ook niet altijd.

Checklist burn-out of overgang

Hoe weet je nu of je in de overgang zit of dat je een burn-out hebt? Hieronder 3 punten waar je naar kunt kijken om een onderscheid te maken tussen een burn-out en overgangsklachten.

1: Ben je vrouw en tussen de 40 en 60 jaar?

De eerste tip is helder: mannen kunnen de optie ‘overgangsklachten’ schrappen. De tweede aanwijzing – leeftijd – is wat minder zwart-wit. Als 30’er of 60 plusser is de kans groter dat je te maken hebt met een burn out. Ben je tussen de 40 en 60 jaar, dan zouden hormoonschommelingen de oorzaak kunnen zijn. Het moment dat de laatste menstruatie plaatsvindt, de menopauze, ligt weliswaar gemiddeld rond het 51ste levensjaar, maar al in de jaren ervoor kan de hormoonbalans ver te zoeken zijn. Deze disbalans kan twee tot tien jaar duren. Ook als je nog geen opvliegers hebt en nog gewoon menstrueert.

2: Wat verandert er allemaal?

Je menstruatiepatroon verandert of je menstrueert niet meer. Dat kán een duidelijk signaal zijn. Ook je huid wordt minder elastisch – je krijgt meer rimpels – en je haar wordt dunner. Je steunweefsel wordt slapper, waardoor je vaker blaasontsteking kunt krijgen. En de manier waarop je lichaam vet opslaat verandert; er ontwikkelt zich een buikje dat bijna niet weg is te krijgen, hoe hard je ook traint. Ver voordat je het aan de buitenkant ziet, kan het veranderingsproces in je lichaam al begonnen zijn. Een van de eerste lichamelijke aanwijzingen die kan duiden op een beginnende overgang is vaak gewrichtspijn. Je staat bijvoorbeeld ’s ochtends strammer op.  Zeker wanneer dit gepaard gaat met slechter slapen en stemmingswisselingen kan je aan de overgang denken.

3: Helpt het om je hormonen in balans te brengen?

Als je in een burn-out traject terecht bent gekomen kan je het gevoel krijgen dat je er niets mee opschiet. Als je in de overgang zit klopt dit gevoel. De onderliggende oorzaak wordt niet aangepakt. Ga dan op onderzoek uit hoe je je voelt wanneer je, eventueel onder begeleiding, aan de slag gaat met de hormoonbalans in je lijf.  Pak je hormonen aan. Met voeding, leefstijlaanpassingen, beweging en ontspanning kom je vaak een heel eind. Ook kan je hormoontherapie overwegen. Als je je beter gaat voelen dan heb je een duidelijke aanwijzing dat je last hebt van een hormonale disbalans ipv een burn-out.

Meer weten over stress tijdens de overgang?

In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten. 

De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.

Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.

De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.

Je stress en rustmomenten bijhouden in een handig GRATIS invulschema

Het kan handig zijn om je stress en rustmomenten bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je stress en rustmomenten in kaart te brengen.

Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere dag in hoe jij je stress die dag ervaart. 
Op schaal van 1 t/m 5. 

En ik wil ook graag dat je iedere dag invult of je een rustmomentje hebt gepakt. Waarom ook rustmomenten in kaart brengen? Omdat het vaak moeilijk - soms onmogelijk is - om stress te vermijden. Het hoort ook een beetje bij het leven. Stel dat je vader of moeder ernstig ziek is en intensieve verzorging nodig heeft. Daar kun je veel stress bij ervaren. Maar het moet nu eenmaal gebeuren. En dat geeft ook niet, want je lichaam kan echt wel eventjes wat aan. In plaats van te kijken hoe je je stress reduceert, kun je ook kijken of je voldoende rustmomenten pakt. Rustmomenten zorgen namelijk voor herstel en zijn dus ontzettend belangrijk. En het pakken van rustmomenten is veel makkelijker dan het reduceren van stressmomenten. Voorbeelden van rustmomenten zijn wandelen (maar geen sporten!), tekenen, yoga, mediteren of voor je uit staren.

  • Print het invulschema om je stress en rust in kaart te brengen een paar keer;

  • Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;

  • Vul iedere dag in, in hoeverre jij stress hebt ervaren (op schaal van 1 t/m 5);

  • Geef ook aan of je iedere dag een rustmoment hebt gepakt.

Het invulschema geeft inzicht in hoeverre je stress ervaart. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.

Wie is Marianne Bleumink >