6 Tips tegen overgangsklachten

Gemiddeld genomen komen vrouwen vanaf 40 jaar in de zogenoemde peri-menopauze. Dit is heel normaal en erkennen we als de eerste fase van de overgang. In deze periode begint het schommelen van de hormonen en dat kan leiden tot de eerste balansklachten.

Nieuwe klachten voor de vrouw

Min of meer plotselinge ‘nieuwe’ klachten als concentratievermindering, vergeetachtigheid en angstklachten zijn klachten die horen bij dit vroege stadium. Of plotseling geen zin meer hebben in ‘zorgen’ voor het gezin of voor anderen, vaak tot schrik van de vrouw in kwestie. Het gevoel hebben dat je jezelf opnieuw moet uitvinden.

Overgangsklachten of burn-out?

Heel veel vrouwen herkennen deze klachten niet als overgangsklachten. Veel artsen overigens ook niet en dat geeft soms verwarring. Vrouwen krijgen daardoor soms ten onrechte de stempel ‘burn-out’.

Download dan mijn gratis pdf waarin ik voedingstip geef die overgangsklachten kunnen verlichten.

Peri-menopauze en post-menopauze

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de menopauze komt is ongeveer 51 jaar. Wat ik hier wil benadrukken is dat veel vrouwen dus lange tijd in die peri-menopauze en later ook nog in de post-menopauze zitten. Een heel proces of levensfase van toch ruim 10 jaar.

Leefstijlaanpassingen bij de overgang

Wat helpt in deze fase (en eigenlijk daarvoor ook al…een goed begin is het halve werk) is meer kennis verkrijgen rondom die overgang. Met goed inpasbare leefstijl aanpassingen kan je al veel doen om je lichaam en dus jezelf te helpen.

En dan nu alvast 6 praktische tips tegen overgangsklachten:

Tip 1 bij overgangsklachten: Zorg voor een sterk bioritme om beter te slapen

Een sterk bioritme geeft een belangrijke bijdrage aan onze vitaliteit en ons dagelijks welzijn. De biologische klok zorgt voor het ‘gelijk lopen’ van alle automatische processen in ons lichaam. Ons lichaam moet weten wanneer het dag of juist nacht is. Overdag moeten er tenslotte andere processen plaatsvinden dan ’s nachts. Logisch dus dat - wanneer dit proces goed verloopt - we ons ook gelijk veel beter voelen. Je reguleert je biologische klok door in de ochtend goed te eten, te bewegen en naar buiten te gaan voor daglicht en beweging. Hierdoor verhoog je je slaapkwaliteit en verlaag je je stressniveau.

Tip 2: Voeding en overgangsklachten

Met voeding kun je al veel doen om je overgangsklachten te verminderen. Eet vezelrijke voeding want gezonde darmflora is belangrijk voor vrouwen in de overgang. En eet minder (of geen) suiker en snelle koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dit heeft een positief effect op je opvliegers. Download dan mijn gratis pdf waarin ik voedingstip geef die overgangsklachten kunnen verlichten.

Tip 3: Ga leuke dingen doen en waarom dat wetenschappelijk te verklaren is

Zorg gedurende de dag voor (korte) “even niets” momenten en doe regelmatig leuke dingen die voor jou stress-verlagend zijn. Dat klinkt als een cliché, maar het is echt waar. Als we stress ervaren, is de amygdala overbelast. De amygdala is een onderdeel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij emoties en zorgt vaak voor negatieve gedachten. Veel vrouwen ervaren negatieve gevoelens tijdens de overgang. We kunnen de amygdala verkleinen door creatief bezig te zijn. Dat leuke dingen doen écht helpt om je beter te voelen is dus wetenschappelijk te verklaren. 

Tip 4 bij overgangsklachten: Meer spiermassa voor een betere balans in je hormonen

Probeer meer spierenmassa te krijgen. Je verbruikt meer energie door een grotere spiermassa en dat is weer goed voor de slanke lijn ;-). Veel vrouwen komen tijdens de overgang namelijk aan in gewicht. Daarbij zorgt een grotere spiermassa ook voor een betere balans tussen de hormonen. Tijdens de overgang heb je een enorme hormonale disbalans, dus iets meer balans is van harte welkom. Je krijgt meer spiermassa door krachttraining in de sportschool maar gelukkig ook op vele andere manieren.

Tip 5 bij overgangsklachten: Houd je vitamine D op peil

Check af en toe je vitamine D of slik een goed supplement. Vitamine D heeft samen met melatonine een positieve invloed op de regulering van de biologische klok. En nogmaals… een goedlopende biologische klok zorgt ervoor dat we beter slapen en dat is nogal een dingetje voor veel vrouwen in de overgang.

Tip 6: Maak de overgang bespreekbaar op je werk

De overgang heeft vaak ook grote invloed voor jou op je werk. Uit onderzoek van de CNV blijkt dat “leidinggevenden de overgang best serieus nemen. Sterker nog: als het ter sprake komt, zijn werkgevers vaak bereid om werkzaamheden aan te passen of anderszins rekening te houden met klachten. Maar er moet wel iemand zijn die het thema agendeert. Gebeurt dat niet, dan blijven vrouwen ermee rondlopen.” Bespreekbaar maken dus! Ik geef ook voorlichting aan werkgevers en HRM-medewerkers over onder andere de overgang. Ik begeleid werknemers 1 op 1 om te kijken welke mogelijkheden er wél zijn en hoe we overgangsklachten verminderen of verlichten. Zou het ook interessant zijn voor jouw werkgever? Of wil je dat ik een keertje langs kom om een masterclass te geven aan jou en je (mannelijke of veel jongere) collega’s? Lees verder >

De aller- allerbelangrijkste tip….. (stiekem nog een 7de tip tegen overgangsklachten)

Wees lief voor jezelf! Weet dat het normaal is wat je voelt en ervaart. En weet dat ook de overgang een fase is. Het gaat voorbij. Belangrijk is om een ingang te kiezen die voor jou het makkelijkst en fijnst is. Alles in stapjes.

De overgang op de werkvloer

De overgang heeft vaak ook grote invloed voor jou op je werk. Een onderwerp waar je op je werk niet zo makkelijk over praat. Zeker niet met mannelijke collega’s. Of met jongere collega’s. Ik gun alle vrouwen een leidinggevende die weet hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar steekt en die open staat voor vaak wat kleine aanpassingen en zoekt naar oplossingen in plaats van iemand een stempel 'burn-out' meegeeft. Wil jij dat ik een keertje langs kom bij jou op het werk? Dat ik jouw collega’s of jouw leidinggevenden meer inzicht geef over het vrouwelijk lichaam en de overgang? Dat ik uitleg en verklaar waar klachten vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer weten over de overgang?

  • Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.

  • Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.

  • Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.

  • Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.

Wie is Marianne Bleumink?

Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.

Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.

Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.

Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.

Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.

Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.