Waarom heb je stemmingswisselingen tijdens de overgang?

In de week van 22 mei is het ‘Week van de mentale gezondheid’. Belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan mentale gezondheid! Zeker ook met het oog op de overgang.

In deze blog vertel ik je wat mentale gezondheid heeft te maken heeft met de overgang, hoe stemmingswisselingen ontstaan en wat je hiertegen kunt doen.

Wat heeft mentale gezondheid met de overgang te maken?

Alles! Mentale gezondheid heeft alles met de overgang te maken! Tijdens de overgangsperiode kampen veel vrouwen met stemmingswisselingen. Soms zelfs zo heftig dat hun leven, zowel werk als privé, er sterk door wordt beïnvloed. Ze krijgen plotseling huilbuien, voelen zich down en neerslachtig of krijgen paniekaanvallen. Terwijl ze ‘normaal’ hier geen last van hebben. Veel vrouwen worden hierdoor overvallen en weten echt niet wat ze er mee aan moeten.

Een veranderende hormoonbalans tijdens de overgang

Deze klachten hebben alles te maken met de veranderde hormoonbalans. De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarin de hormoonspiegels veranderen en de menstruatiecyclus stopt. Deze veranderingen kunnen leiden tot verschillende symptomen, waaronder stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Stemmingswisselingen bij vrouwen tijdens de overgang zijn niet ongebruikelijk en kunnen variëren van milde tot ernstige symptomen. Stemmingswisselingen zijn een normaal onderdeel van ons leven. Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen een verhoogde gevoeligheid voor stress en angst, wat leidt tot emotionele instabiliteit en negatieve stemmingswisselingen.

Oorzaken stemmingswisselingen tijdens de overgang

Een van de belangrijkste oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang is de afname van de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van stemmingen en emoties. Naarmate de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen, kan dit leiden tot stemmingswisselingen.

Veranderingen en uitdagingen tijdens de overgang

Bovendien kan de overgang een periode zijn waarin veel vrouwen worden geconfronteerd met verschillende veranderingen en uitdagingen in hun leven. Ze kunnen gevoelens van verlies en onzekerheid ervaren als ze ouder worden en het einde van hun vruchtbare periode nadert. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet en depressie. In combinatie met de lichamelijke veranderingen, de daling van de vrouwelijke hormonen, kan dit relatief snel tot stemmingswisselingen leiden. Het is ook niet voor niets dat vrouwen in de overgang nogal eens gediagnosticeerd worden met een depressie of burn-out.

Hoe ga je om met stemmingswisselingen?

Er zijn verschillende manieren om stemmingswisselingen tijdens de overgang te behandelen. Hormoontherapie is een optie voor vrouwen met ernstige symptomen, maar het kan ook bijwerkingen hebben en het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen. Daarom kan het belangrijk zijn om alternatieve behandelingen te overwegen, zoals veranderingen in levensstijl en dieet, lichaamsbeweging, ontspanningsoefeningen en natuurlijke supplementen. Het begrijpen van de oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de overgang helpt om beter om te gaan met deze symptomen.

Wat tips voor stemmingswisselingen tijdens de overgang:

  • Praat erover: Bespreek je symptomen met je arts, vrienden en familie.

  • Eet gezond: Download mijn gratis pdf ‘voedingstips tijdens de overgang’. Probeer gezonder te eten en voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Vermijd cafeïne, alcohol en suiker en bewerkte voeding.

  • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je humeur te verbeteren en je stressniveau te verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen.

  • Ga naar buiten. Zonlicht is heel belangrijk voor de regulatie van onze stemming.

  • ·Zoek ontspanning: Probeer ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, maar ook bijvoorbeeld iets creatiefs zoals schilderen of zingen. Of ga iets leuks doen bijvoorbeeld met je partner of vriendinnen.

  • Informeer jezelf goed. Kennis geeft inzicht en dat geeft rust en vertrouwen.

  • Accepteer veranderingen: De overgang kan een uitdagende periode zijn, maar het kan ook een tijd zijn van groei en zelfontdekking. Accepteer de veranderingen die zich voordoen en zoek manieren om uzelf te blijven ontwikkelen en uit te dagen.

  • En wellicht het belangrijkste is om te onthouden dat stemmingswisselingen tijdens de overgang normaal zijn en dat je niet alleen bent.

Hoe overleef jij de overgang?

Omdat ik maar een beperkt aantal vrouwen in mijn praktijk kan helpen (een dag heeft immers maar 24 uur) heb ik de ODO-methode ontwikkeld speciaal voor vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar. De overgang dient zich dan aan. Een enorme reorganisatie van je lijf. Dit gaat vaak gepaard met allerlei klachten. Veel vrouwen ervaren dan best veel onzekerheid. Mijn methode zit vol met heel veel kennis, zodat je je lijf weer snapt. Je weet wat er allemaal gebeurt en dat veel klachten verklaarbaar zijn. En dat je best veel kan doen. Dat je met vertrouwen door deze fase heen kan bewegen.

Je overgangsklachten goed in kaart brengen met de gratis Green Scale Score Lijst

Iedereen denkt bij de overgang direct aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar er zijn nog zoveel meer klachten die écht vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Om overgangsklachten goed in kaart te brengen, wil ik je aanraden om de Green Scale Score lijst in te vullen. Mijn advies is om dit elke 6 maanden te doen zodat je bijhoudt of er wat veranderd is. Of de situatie verbetert, verslechtert of hetzelfde blijft.

De Green Scale-scorelijst een hulpmiddel om de ernst van overgangsklachten bij vrouwen te beoordelen. Het is een vragenlijst waarbij verschillende symptomen worden beoordeeld op intensiteit. De uiteindelijke score geeft een indicatie van hoe ernstig de overgangsklachten zijn, wat kan helpen bij het bepalen van passende behandelingen of interventies.

De Green Scale Score lijst is ook handig om mee te nemen als je een afspraak inplant met een zorgverlener of als je bij mij een consult wilt boeken.

Download hier gratis de Green Scale Scorelijst en breng je overgangsklachten in kaart.

Wie is Marianne Bleumink >