Waarom we liever niet over de overgang praten
De overgang is een natuurlijk proces dat alle vrouwen vroeg of laat zullen doormaken. Het is een fase in het leven waarin de menstruatiecyclus stopt en het lichaam veranderingen ondergaat. Toch lijkt er een groot taboe te liggen op dit onderwerp. Maar waarom?
De overgang is een fysiek en emotionele periode
Een van de redenen waarom er een taboe rust op de overgang, is het feit dat het een fysiek en emotioneel moeilijke periode kan zijn. Je kunt te maken krijgen met zeer uiteenlopende klachten als opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid, slapeloosheid, aankomen in gewicht en vermoeidheid. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je niet meer jezelf bent, wat kan leiden tot schaamte en een gevoel van isolatie.
De overgang wordt gezien als teken van ouderdom
Dit wordt vaak versterkt door het idee dat de overgang gezien wordt als een teken van ouderdom. Ouder worden heeft nog steeds een negatieve bijsmaak in onze maatschappij. We willen er graag jong uit blijven zien en we ‘voelen ons ook niet oud’. Maar feit blijft dat (gemiddeld genomen) na je 40ste verjaardag de hormonale disbalans al start.
De overgang is een vrouwenprobleem
Een andere reden voor het taboe op de overgang is dat het nog steeds als een vrouwelijk onderwerp wordt gezien. Hierdoor wordt er vaak geen open gesprek over gevoerd en blijft het onderwerp onderbelicht. Dit kan ook leiden tot onbegrip vanuit de omgeving of bij werkgever.
Er ontbreekt kennis over de overgang
Bij veel mensen ontbreekt het nog aan kennis over de overgang, inclusief de vrouwen zelf. Het gevolg is dat vrouwen vaak zelf moeten uitvinden hoe ze het beste met de overgang om kunnen gaan. Daarnaast kan ook de rol van de media een rol spelen in het taboe op de overgang. Er wordt vaak weinig aandacht besteed aan dit onderwerp, terwijl er wel veel aandacht wordt besteed aan andere levensfases van vrouwen, zoals zwangerschap en bevalling. Dit kan bijdragen aan het gevoel dat de overgang niet belangrijk genoeg is om over te praten.
BN’ers over de overgang
Maar daar komt gelukkig wel verandering in. Steeds meer Bekende Nederlandse vrouwen zoals Caroline Tensen en Isa Hoes maken de overgang bespreekbaar. Ik dat juich ik natuurlijk alleen maar toe.
De medische wereld en het taboe op de overgang
Tot slot kan ook de medische wereld een rol spelen in het taboe op de overgang. Er zijn nog steeds veel misverstanden en er is nog veel onwetendheid over de overgang. Ook bij zorgverleners. Hierdoor kan het voorkomen dat vrouwen niet de juiste informatie en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dat ze bijvoorbeeld de diagnose ‘burn-out’ krijgen terwijl ze eigenlijk last hebben van de overgang.
Download mijn gratis pdf ‘voedingstips tijdens de overgang’.
Waarom moet het taboe op de overgang doorbroken worden?
Het is belangrijk dat we het taboe op de overgang doorbreken en openlijk praten over dit belangrijke onderwerp. Vrouwen hebben recht op informatie en steun tijdens deze soms moeilijke periode in hun leven. Door openheid, kennis te delen en begrip te creëren, kunnen we bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor vrouwen in de overgang. Het is tijd om de overgang uit de taboesfeer te halen en er een normaal gespreksonderwerp van te maken.
De overgang; leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker
Heb jij last van overgangsklachten? Of wil je je goed voorbereiden op de overgang? Heb jij weinig energie? Twijfel je of je een burn-out hebt of in de overgang zit? Voel jij je wel eens onbegrepen? Voel jij je wel eens alleen met je klachten? Worden jouw klachten niet serieus genomen? Door een arts, door je werkgever of je omgeving?
Als je op één van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord dan kan ik je helpen!
De overgang op de werkvloer
Snapt jouw werkgever of leidinggevende jouw overgangsklachten? Weet hij of zij wat het inhoudt om in de overgang te zitten? Weet hij of zou welke klachten jij ervaart? Of wordt er lacherig over gedaan of worden jouw klachten weggewuifd?
Ook op de werkvloer heerst er nog een behoorlijke taboe op de overgang.
Ik begeleid en adviseer (vaak van jongere en/of mannelijke collega’s) bij de overgangsklachten.
Maar liefst 85% van de vrouwen ervaart ernstige tot milde klachten. Vaak melden deze vrouwen zich niet ziek, maar functioneren ze ook niet optimaal. Dit wordt roze presenteïsme genoemd. Door schaamte wordt er niet of nauwelijks over gepraat. Wist je dat er jaarlijks 2,1 miljard euro verloren gaat aan presenteïsme? Tijd om de overgang samen met mij uit het verdomhoekje te halen!
Uit onderzoek van de CNV blijkt dat “leidinggevenden de overgang best serieus nemen. Sterker nog: als het ter sprake komt, zijn werkgevers vaak bereid om werkzaamheden aan te passen of anderszins rekening te houden met klachten. Maar er moet wel iemand zijn die het thema agendeert. Gebeurt dat niet, dan blijven vrouwen ermee rondlopen.”
Bespreekbaar maken dus! Ik geef voorlichting aan werkgevers en HRM-medewerkers over onder andere de overgang. Ik begeleid werknemers 1 op 1 om te kijken welke mogelijkheden er wél zijn en hoe we overgangsklachten verminderen of verlichten. Zou het ook interessant zijn voor jouw werkgever? Of wil je dat ik een keertje langs kom om een masterclass te geven aan jou en je (mannelijke of veel jongere) collega’s? Neem contact met mij op >
Meer weten over de overgang?
Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.
Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.
Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.
Heb je vragen? Neem contact met mij op.
Wie is Marianne Bleumink?
Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.
Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.
Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.
Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.
Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.
Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.