Hoe ga je beter slapen tijdens de overgang?
De overgang en slapen zijn niet altijd dikke vriendinnen. Helaas! Hoe komt het dat je vooral in de overgang slecht slaapt? Je zou denken dat we uitgeput zijn door al die hormonale veranderingen en dat we juist in de overgang ’s avonds als een blok in slaap vallen. Helaas is dat in de meeste gevallen niet zo.
In deze blog leg ik uit waarom we slecht slapen tijdens de overgang. Hoe onze hormonen helpen om te slapen. En wat je kunt doen om beter te slapen tijdens de overgang.
We zijn allemaal capabel genoeg om te slapen
Laten we starten met goed nieuws; we zijn allemaal (op zeldzame uitzondering na) in staat om te slapen. Het slechte nieuws; de ene persoon is er beter in dan de ander. Slapen lijkt zo simpel, maar in feite is het een heel ingewikkeld proces. Slapen doe je niet zomaar. Ook kent iedereen perioden van goed of slechter slapen.
Wat is goed slapen en wat is slecht slapen?
Goed slapen is heel individueel. Een normaliter goede slaper baalt ervan als hij eens een nachtje minder lekker slaapt en bijvoorbeeld een half uurtje wakker ligt. Voor een slechte slaper betekent een slechte nacht een nacht waarin hij uren en uren wakker ligt. Of een nacht waarin hij pas tegen de ochtend in slaap valt. Heel persoonlijk dus.
Slecht slapen tijdens de overgang
Voor veel vrouwen is de overgangsperiode – die al snel 5 tot 10 jaar kan duren – een periode waarin je minder goed (of niet of nauwelijks) slaapt. Dit kent veel oorzaken. Maar laat ik eerst even uitleggen hoe slaap precies werkt.
Melatonine zorgt voor een slaperig gevoel
De slaap wordt geregeld via de biologische klok in ons lijf. De biologische klok weet hoe laat het is en weet dus wanneer het tijd is om te slapen. Namelijk als het donker is. Als het donker wordt, gaat ons lijf in opdracht van de biologische klok het hormoon melatonine aanmaken. Naarmate wij ouder worden, werkt onze biologische klok minder goed. Dan kan je dus sowieso al lastiger slapen.
De rol van onze vrouwelijke hormonen rondom slapen
Onze vrouwelijke hormonen hebben een rol bij de aanmaak van melatonine. En juist die vrouwelijke hormonen zijn totaal in de war en zullen uiteindelijk ook niet meer geproduceerd worden door de eierstokken. Zo heeft progesteron een rustigmakend effect. En wij hebben progesteron ook nodig om melatonine aan te kunnen maken. Oestrogeen heeft een positief effect op de aanmaak van serotonine (neurotransmitter / hormoonachtige stof, die invloed heeft op onze stemming). En serotonine heeft effect op de slaapkwaliteit.
Progesteron en oestrogeen nemen af tijdens de overgang
Als zowel progesteron en oestrogeen afnemen, dan heeft dat dus effect op ons slapen. Veel vrouwen zullen ook merken dat ze het warmer hebben dan eerder. Nacht zweten en dan echt zweten hè? En opvliegers zijn veel voorkomende ‘kwalen’. Een kwaal klinkt nog redelijk neutraal, maar beide zijn heel erg storend en belastend. Deze hitte helpt ook niet mee bij het slapen. Ons lijf moet zich namelijk ‘koelen’ om te kunnen slapen. Wij worden ongeveer een halve graad kouder tijdens een gezonde slaap. Dus tja, met nacht-hitte/zweten dan lukt het dus niet om lekker te slapen.
Slecht slapen tijdens de overgang zorgt weer voor stress
De meeste vrouwen zullen het herkennen. Slecht slapen levert stress op. We zijn al zo moe en dan slaap je ook nog niet eens. Help……! Stress activeert ons juist, waardoor ons lijf niet meer in de slaapstand kan komen. En zo ontstaat al snel een vicieuze cirkel. Heel belastend.
Wat kun je doen als je slecht slaapt tijdens de overgang?
Leuk dat je dat nu weet, maar wat kun je eraan doen? Als eerste zorgen voor meer kennis! Kennis zorgt voor rust en rust zorgt er al gelijk voor dat je je beter voelt. Als je weet hoe je lichaam in elkaar steekt en verandert tijdens de overgang, dan geeft dat inzicht. En die inzicht zorgt voor herkenning en erkenning. En met die kennis neem je het heft weer in eigen handen. Je hebt de regie over je eigen gezondheid terug en je weet wat wel en wat niet voor jou werkt. Hoe kom je dan aan deze kennis?
Meer weten over slaap tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan slapen en daglicht in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je slaap tijdens de overgang verbetert en hoe het versterken van je biologische klok daar een grote rol in speelt. Er zitten veel praktische en haalbare tips in deze video!
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en stress & rustmomenten. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
Je slaap en daglicht bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om je slaap en het aantal momenten dat je daglicht ‘binnenkrijgt’ bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je slaap en daglicht in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere ochtend in hoe jij hebt geslapen. En kleur een vakje in voor ieder kwartiertje daglicht die jij hebt gepakt. Je zult zien dat er een verband in zit.
Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding, stress en rust invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.