Overweg met de overgang

Ben jij een vrouw van 45plus?

Of ben ben jij ergens in de 50 of 60 jaar? Ben jij misschien net als ik 52 jaar? Slaap jij ook regelmatig slecht? Logisch: je werk is druk en stressvol, de kinderen (in mijn geval pubers) ook, en wie slaapt er niet slecht? Wel vervelend dat je elke ochtend moe wakker wordt en je spieren stijf en stram zijn. En dat je je slecht kunt concentreren. En dat je veel sneller geïrriteerd bent dan je van jezelf gewend bent. En dat je ook nog eens van alles vergeet. Of dat je plotseling stevige hoofdpijn hebt. Zou je tegen een burn-out aan zitten? Misschien. Of… je bent in de overgang.

Ben jij een vrouw van 30plus of begin 40?

Dan herken jij bovenstaand verhaal vast niet. De overgang… dat is nog heel ver weg. Iets voor “oudere vrouwen”. Iets waar je moeder het wel eens over heeft, maar jij bent nog lang niet aan de beurt. Toch wil ik je uitnodigen om verder te lezen. Ik zal je vertellen waarom. 

Ruim 1 miljoen vrouwen in de overgang

In Nederland zijn op dit moment tussen de 1 en 1,5 miljoen vrouwen in de overgang. Daarvan ondervindt 85 procent klachten, variërend van kleine kwaaltjes tot ernstige en zelfs invaliderende problemen. Veel vrouwen weten niet vanaf en tot welke leeftijd ze klachten kunnen krijgen die met de overgang te maken hebben. Of welke klachten dat dan zijn. Veel vrouwen denken dan aan opvliegers of aankomen in gewicht, maar er is een veel breder scala van klachten. Zowel op fysiek als op emotioneel gebied. Misschien raar maar waar, weinig vrouwen kennen en begrijpen hun eigen lijf. 

Hormonale chaos

Duidelijk is dus dat vrouwen de overgang niet altijd bij zichzelf herkennen en hun klachten verwarren met bijvoorbeeld stress, burn-out of depressie. Sommige artsen doen dat ook trouwens. Zowel de overgangsklachten als een burn-out worden namelijk veroorzaakt door een soort van ‘hormonale chaos’ en door deze overeenkomst is er ook eenzelfde soort klachtenpatroon te zien. Dus zo raar is het niet. Vrouwen zijn ook kwetsbaarder voor stress dan mannen. Het stresshormoon cortisol gooit onze hele hormoonhuishouding uit balans waardoor wij al snel gebrek aan energie en andere klachten kunnen krijgen. Laat staan als je ook nog in een fase zit waar er fysiek grote veranderingen plaatsvinden wat sowieso gepaard gaat met een op z’n zachts gezegd hormonale disbalans. 

Schaamte voor de overgang

Veel vrouwen schamen zich dan ook nog voor de overgang. Voor het ouder worden an sich en voor hun symptomen. Op de werkvloer bijvoorbeeld wordt er liever niet over gepraat omdat ze bang zijn dat anderen het aanstellerij vinden. Ze bikkelen door onder het motto ‘het hoort er nu eenmaal bij’. En dat is zo jammer en al helemaal niet nodig én het kan leiden tot overbelasting waardoor het onnodig van kwaad tot erger gaat.De hoogste tijd dus om de overgang uit het verdomhoekje te halen. 

Herkennen en begrijpen van de overgang

Een goed begin is het erkennen, herkennen en begrijpen van deze fase en de bijbehorende klachten. Niet alleen door zorgprofessionals, maar ook door ons zelf. Dan weet je ook dat je lichaam tijd nodig heeft tijd om een nieuwe balans te vinden. En met goed inpasbare leefstijlaanpassingen kan je al veel doen om je lichaam en dus jezelf te helpen. En daarom heb ik dus de dertigers en veertigers uitgenodigd om verder te lezen, want het is misschien een ver van je bed show, maar die overgang komt er wel een keertje aan. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn om klachten snel te herkennen en hier dus wat aan te doen.

Enneh…Goed om in het achterhoofd te houden; de overgang is een fase waar elke vrouw in meer of mindere mate mee te maken krijgt; een eindige periode. Het gaat voorbij. 

De overgang op de werkvloer

De overgang heeft vaak ook grote invloed voor jou op je werk. Onlangs deelde ik dit artikel op social media. Het geeft aan dat er op de werkvloer nog niet wordt gesproken over de overgang. Zeker niet met mannelijke collega’s. Of met jongere collega’s. Ik gun alle vrouwen een leidinggevende die weet hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar steekt en die open staat voor vaak wat kleine aanpassingen en zoekt naar oplossingen in plaats van iemand een stempel 'burn-out' meegeeft. Wil jij dat ik een keertje langs kom bij jou op het werk? Dat ik jouw collega’s of jouw leidinggevenden meer inzicht geef over het vrouwelijk lichaam en de overgang? Dat ik uitleg en verklaar waar klachten vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.  

Liever 1 op 1 met mij in gesprek?

Zit jij op dit moment in de overgang en ervaar jij klachten? Wil je hierover met mij in gesprek? Dat kan! Je hoeft het niet alleen te doen. Voordeel van een 1 op 1 (online) gesprek is dat we echt kunnen inzoomen op jouw persoonlijke situatie en samen bespreken welke leefstijlaanpassingen voor jou zullen werken om de klachten te verminderen. Neem contact met mij op

Hoe overleef jij de overgang?

Omdat ik maar een beperkt aantal vrouwen in mijn praktijk kan helpen (een dag heeft immers maar 24 uur) heb ik de ODO-methode ontwikkeld speciaal voor vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar. De overgang dient zich dan aan. Een enorme reorganisatie van je lijf. Dit gaat vaak gepaard met allerlei klachten. Veel vrouwen ervaren dan best veel onzekerheid. Mijn methode zit vol met heel veel kennis, zodat je je lijf weer snapt. Je weet wat er allemaal gebeurt en dat veel klachten verklaarbaar zijn. En dat je best veel kan doen. Dat je met vertrouwen door deze fase heen kan bewegen.

Je overgangsklachten goed in kaart brengen met de gratis Green Scale Score Lijst

Iedereen denkt bij de overgang direct aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar er zijn nog zoveel meer klachten die écht vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Om overgangsklachten goed in kaart te brengen, wil ik je aanraden om de Green Scale Score lijst in te vullen. Mijn advies is om dit elke 6 maanden te doen zodat je bijhoudt of er wat veranderd is. Of de situatie verbetert, verslechtert of hetzelfde blijft.

De Green Scale-scorelijst een hulpmiddel om de ernst van overgangsklachten bij vrouwen te beoordelen. Het is een vragenlijst waarbij verschillende symptomen worden beoordeeld op intensiteit. De uiteindelijke score geeft een indicatie van hoe ernstig de overgangsklachten zijn, wat kan helpen bij het bepalen van passende behandelingen of interventies.

De Green Scale Score lijst is ook handig om mee te nemen als je een afspraak inplant met een zorgverlener of als je bij mij een consult wilt boeken.

Download hier gratis de Green Scale Scorelijst en breng je overgangsklachten in kaart.

Wie is Marianne Bleumink >

OvergangMarianne Bleumink