Voeding met lekker veel vezels
Vezels zijn goed voor je darmen en daardoor goed voor je gezondheid. De bacteriesamenstelling in onze darmen is een van de factoren die onze gezondheid bepalen. Gelukkig kunnen we zelf veel doen aan de bacteriesamenstelling. De goede bacteriën groeien namelijk goed op vezelrijke voeding. Vezels kunnen wij zelf niet verteren in ons maag-darmkanaal; ze komen dus niet-verteerd in de dikke darm. De goede bacteriën krijgen zo voedsel en daardoor kunnen ze zich goed vermenigvuldigen. Hierdoor is er minder plaats voor eventuele ‘slechte’ bacteriën en is er minder kans op een disbalans tussen de goede en de slechte bacteriën. Vezels vind je met name in plantaardig voedsel, zoals:
asperges
spruitjes, koolsoorten
wortels
paprika’s
bonen
noten
gierst
boekweit
quinoa
zoete aardappel
pompoen
pastinaak
(liefst groene) banaan
ui, knoflook
haver
gerst
koude (gare) aardappel, rijst en pasta
Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt!
Er zijn ook preparaten te koop met vezels, de zogenoemde prebiotica. Over het algemeen zit hier of inuline of oligo-sacchariden in. Beide stoffen zijn heel belangrijke voedingsstoffen voor bepaalde goede bacteriën.
Drink wel genoeg als je veel vezels eet (1,5 liter per dag) zodat de vezels zich aan het vocht kunnen binden en je niet alsnog verstopt raakt.
Meer weten over darmen en voeding tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan darmen en voeding in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je darmgezondheid optimaliseert en daarmee de basis legt voor een gezonde en veerkrachtige overgangsfase. Ook leer je hoe voeding hier een grote rol in heeft want wat je eet is van grote invloed op je darmgezondheid.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, stress & rust en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
De vezels die je binnenkrijgt, bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om de hoeveelheid vezels die je eet bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je vezels in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en houd bij hoeveel vezels jij op een dag binnenkrijgt. Je zult zien dat dit in verband staat met hoe jij je voelt en hoe het gaat met je overgangsklachten.
Print het invulschema een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, hoeveel vezels je eet
Het invulschema geeft inzicht in de relatie tussen voeding, energie en overgangsklachten. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over stress, daglicht en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.
Download ook mijn gratis voedingstips om overgangsklachten te verlichten >