Goede voornemens beter volhouden
Goede voornemens…. Heb jij ze? Wat zijn jouw goede voornemens? En hoe gaat het ermee?
Hoe lang houden mensen hun goede voornemens vol?
Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste mensen hun goede voornemens niet kunnen volhouden. Ze zijn in februari helaas al weer gesneuveld. Heb jij daar ook last van?
Het komt vaak omdat mensen hun eigen lichaam niet goed genoeg kennen. Of de werking van hun lichaam niet goed genoeg begrijpen. Hoe beter je jouw lichaam kent, hoe beter je de goede voornemens zult volhouden.
Lees ook: Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?
Goede voornemens en gezondheid
De meeste goede voornemens hebben te maken met gezondheid (afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken). Of met het krijgen van meer energie (minder stressen, andere baan zoeken, een relatie starten of juist beëindigen).
De systemen in je lichaam
Het is een cliché maar wel waar…. Ieder mens anders is. Je lichaam is een fabriek en dat werkt bij ieder mens net een beetje anders. Alles is op elkaar ingesteld en alles is met elkaar verbonden. Net als een heleboel tandwieltjes. Als er ergens een tandwieltje afgebroken is, dan draait de fabriek niet meer op volle kracht.
Lees ook: Lang leven de automatische piloot (als zit ze ons ook wel eens in de weg
Heb jij een vitaliteitstekort?
Een vitaliteitstekort kan herleid worden naar een groot aantal factoren die jouw energie opslurpen. Bijvoorbeeld stress. Of een verstoord waak/slaap ritme. Wat dacht je van bewegingsarmoede of een verstoorde voedingsbalans? In alle gevallen is het gevolg dat ook je hormoonsysteem in disbalans raakt.
Het is misschien logisch, maar vaak worden de verschillende systemen apart bekeken om zo te achterhalen wat de oorzaak is van je vitaliteitstekort. Veel te kort door de bocht!
Het is een fysiologisch ingewikkeld verhaal, waarin alle systemen met elkaar verweven zijn en elkaar van alle kanten beïnvloeden. Een slaaptekort roept onmiddellijk een stressreactie op in je lichaam. En de stress heeft weer invloed op je slaapkwaliteit. En een slaaptekort heeft invloed op je hormoonbalans en op je voedingspatroon. Kortom, alle processen werken op een geweldige manier samen. Positief en negatief. Indien er ergens een disbalans ontstaat heeft dit onherroepelijk gevolgen voor je hele fysiologische systeem.
Gezonde darmen voor meer energie
Ik wil ook nog even je darmen benoemen. Want wil je meer energie? Dan zijn gezonde darmen essentieel en dat weten niet veel mensen. De micro-organismen in onze darmen reguleren onze spijsvertering, maken deel uit van ons immuunsysteem, verzorgen onze huid, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs ons gedrag en humeur.
Leer hoe je je darmen in topconditie krijgt en houdt en download mijn online masterclass
Heb jij goede voornemens en wil je dit echt volhouden tot december? Leer dan je eigen lichaam beter kennen, zodat je weet hoe je jouw fabriek moet besturen.
Goed voornemen om eerder naar bed te gaan?
Wat voorbeeldjes: Ik sprak iemand met het goede voornemen om dit jaar eerder naar bed te gaan. Een mooi voornemen, omdat slaap natuurlijk heel belangrijk voor je is. Jouw interne biologische klok ‘stuurt’ jouw slaapbehoefte en bepaalt wanneer jij moe wordt. Om dat goed te kunnen, heeft de biologische klok voldoende licht in de ochtend nodig en schemer in de avond. Tegenwoordig krijgen we te weinig ochtendlicht en te veel licht (van de tv of tablet) in de avond. En dus lig jij in januari iedere avond netjes om 22.00 uur in bed en ben je nog klaarwakker. Wedden dat je goede voornemen half januari al weer is gesneuveld?
Download mijn 5 belangrijkste tips om gezond en fit te worden en te blijven
Goed voornemen om gewicht te verliezen?
Hetzelfde geldt voor afvallen. Jouw lichaam is van oudsher (en dan heb ik het over duizenden jaren geleden) ingesteld op eten wanneer er eten is. Dus zoveel mogelijk eten, want je weet nooit wanneer je voedselvoorraad op is. En je wordt ook nog eens extra beloond als het zoet is. Want zoet eten, betekent meer energie. Onze hersenen belonen ons zelfs met een fijn gevoel als we iets zoets eten. Aangezien de meeste mensen op 31 december evenveel (of zelfs iets meer) wegen als 12 maanden daarvoor, weten we dat ook dit goede voornemen helaas meestal sneuvelt. Sterker nog, 95% van de diëten werkt zelfs averechts en maakt mensen alleen maar ongezonder.
Hoe houd je je goede voornemens wel beter vol?
Wil jij meer kennis over je eigen lichaam? Wil jij weten hoe je jouw fabriek moet managen en hoe jij alle tandwieltjes in optimale conditie houdt? Dan heb jij misschien interesse in mijn gratis online webinar over Vitaliteit en Gezondheid. In een uurtje vertel ik hoe je je lichaam fit en energiek houdt. Ik behandel onderwerpen zoals stress, voeding, slaap, bioritme, hormonen en darmen. Wil je meer weten? Volg dan een online masterclass en leer meer over je lichaam.
Of volg me op Instagram of Facebook!
Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.