Slecht slapen tijdens de overgang

Veel vrouwen slapen slecht tijdens de overgang. Dat hoor ik ook regelmatig terug van vrouwen. Dat die nachten zo verschrikkelijk lang duren. Lees hier het waargebeurde verhaal van Yvette (Dat is niet haar echte naam).

Het waargebeurde verhaal van Yvette die slecht slaapt tijdens de overgang:

Yvette was altijd al een slechte slaper (vond ze zelf), maar sinds ze in de overgang zit, is het alleen maar erger geworden….. Opvliegers, nachtzweten, halverwege de nacht wakker worden, vervolgens piekeren en nog slechter slapen. 

Ook overdag wordt zij steeds vermoeider. Logisch.

Moe, concentratieproblemen en eetaanvallen (cravings) waardoor ze in gewicht aankomt. Daar baalt ze vervolgens van en daar ligt ze ook weer wakker van. 

 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat ze moe wordt van deze vicieuze cirkel.

Moe maar nog steeds niet slapen. 😴💤

 

De huisarts stelt slaapmedicatie voor maar dat wil ze niet. 

 

Ze gaat aan de slag met diverse zelfhulpboeken, maar dat helpt maar een beetje. Of het helpt maar eventjes. 

 

Uiteindelijk komt ze via via bij mij terecht. Ik ben trouwens zelf een lichte slaper! Ik snapte haar dus direct. 

 

We starten met het resetten van haar biologische klok. Het is een gegeven dat onze biologische klok - naarmate we ouder worden - meer stimulans nodig heeft om te weten hoe laat het is. 

 

Het is dus de kunst om de biologische klok goed af te stemmen. Dat doe je door overdag minimaal 2 uur daglicht te pakken. Vooral licht in de ochtend is extra belangrijk. Maar ook door vooral overdag te eten (ipv ’s avonds), door meer rustmomenten in te plannen en voldoende te bewegen. Dan snapt je biologische klok veel beter wanneer het ochtend is, wanneer het avond is en wanneer het dus tijd is om te slapen. 

 

We gaan ook aan de slag met het piekeren ’s nachts. Ze piekerde namelijk vooral over het niet slapen. Ze was vóór het slapen gaan al bang dat ze slecht zou slapen. Dat haar nachten te kort zouden zijn. Dat ze waarschijnlijk ieder uur op de klok zou zien. En zo piekerde ze zichzelf een slaapprobleem aan. Maar is dat wel zo? Want let op… Yvette was altijd al een slechte slaper. Al haar hele volwassen leven. 

 

Tijdens de overgang slaap je sowieso meer in stukjes. En de behoefte om 8 uur te slapen, verdwijnt ook vaak naarmate je ouder wordt. 

 

Ik heb Yvette uitgelegd dat niet iedereen netjes 8 uur per nacht slaapt. Je hebt namelijk heel veel verschillende types slapers. Dat is een genetisch component. Net als dat je ochtend- en avondmensen hebt, heb je ook lichte en diepe slapers. Of mensen die prima functioneren met 6 uur slaap. Of mensen die beter na twaalven naar bed kunnen en mensen die gebaat zijn bij tien uur. 

 

Gekscherend zeg ik weleens, dat ik mensen help om hun overgangsrecept kloppend te krijgen. Daarvoor hoeven we alleen de juiste ingrediënten te vinden. Wat heeft Yvette nodig om weer goed te slapen? En zich overdag weer energieker te voelen? We zijn samen aan de slag gegaan om haar ingrediënten te vinden. Want haar ingrediënten zijn anders dan die van mij. Samen hebben we haar recept ontdekt.

Slaapt ze nu altijd als een roosje? Nee hoor! Soms wel, soms niet. Want ook al heb je je eigen recept ontdekt, dat betekent natuurlijk niet dat het altijd goed met je gaat. Soms zijn ingrediënten niet op voorraad of gebruik je van het één net een beetje te weinig of te veel.

Maar Yvette weet nu wat ze in dat geval moet doen. Dan kan ze zich vrij snel weer herpakken. Ze wordt er in ieder geval steeds een beetje beter in. En voelt zich overdag ook echt een stuk energieker. Ze is in ieder geval weer volledig aan het werk.

 

Succes Yvette! 

Meer weten over slaap tijdens de overgang?

In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan slapen en daglicht in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je slaap tijdens de overgang verbetert en hoe het versterken van je biologische klok daar een grote rol in speelt. Er zitten veel praktische en haalbare tips in deze video!

De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en stress & rustmomenten. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.

Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.

De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.

Je slaap en daglicht bijhouden in een handig GRATIS invulschema

Het kan handig zijn om je slaap en het aantal momenten dat je daglicht ‘binnenkrijgt’ bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je slaap en daglicht in kaart te brengen.

Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere ochtend in hoe jij hebt geslapen. En kleur een vakje in voor ieder kwartiertje daglicht die jij hebt gepakt. Je zult zien dat er een verband in zit.

Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding, stress en rust invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.

Wie is Marianne Bleumink >