Paniekaanvallen tijdens de overgang
Wist je dat paniekaanvallen een veelvoorkomend verschijnsel zijn tijdens de overgang? Maar dat maar weinig vrouwen dit weten? De meeste vrouwen schrikken zich wezenloos als ze hun eerste paniekaanval krijgen. Zo ook Sarah. Lees hier haar (waargebeurde) verhaal. (Sarah is overigens niet haar echt naam)
Het waargebeurde verhaal van Sarah die paniekaanvallen tijdens de overgang kreeg
Sarah* is 48 jaar als zij plotsklaps haar eerste paniekaanval krijgt. Zomaar. Out of the blue. Ze schrikt zich wezenloos! In de weken erna komen meer paniekaanvallen. Ze begrijpt het niet, want ze voelde zich eigenlijk wel prima! Ze had nota bene vakantie toen ze haar eerste paniekaanval kreeg.
Ja oké, ze was wel wat moe, wat weinig energie en wat spanning rondom haar pubers. Maar dat was allemaal niet noemenswaardig.
Waar komen die paniekaanvallen dan vandaan?
Sarah gaat naar de huisarts en hij geeft aan dat ze overwerkt is en dat ze zich ziek moet melden. Rust zou haar goed doen. Eigenlijk baalt ze ervan want ze vindt haar werk juist super leuk. Ze komt in de ziektewet terecht, neemt haar rust maar de paniekaanvallen blijven komen en de onrust neem toe.
Daardoor durft ze eigenlijk nergens meer heen, want stel je krijgt een paniekaanval midden in de supermarkt. Of nog erger.. in de auto. Sarah komt de deur niet meer uit, slaapt slecht, raakt verveeld van het thuis zitten, maakt zich zorgen (heb ik een gekke rare psychische aandoening??), slaapt nog slechter en voelt zich nog beroerder.
Ze gaat nog een keertje naar de huisarts, want de paniekaanvallen zijn niet weg ondanks het thuis zitten. Ze oppert dat het misschien de overgang is? Nee, ze heeft geen last van opvliegers en nachtzweten en ze menstrueert nog heel regelmatig. Kan de overgang dus niet zijn. De huisarts stelt medicijnen voor, maar dat wil Sarah niet.
Sarah gaat googelen, boeken lezen, op haar voeding letten, wandelen (als ze durft) maar de paniekaanvallen zijn niet weg en ze voelt zich alsmaar belabberder. Alles helpt een beetje of eventjes, maar de paniekaanvallen blijven.
Ze raakt steeds meer het vertrouwen kwijt in zichzelf, haar lijf en haar toekomst. Ze voelt zich verdwaald en weet het niet meer.
Dan ziet Sarah de advertentie voor mijn gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Ze geeft zich op en zo komt ze met mij in contact.
Ontredderd… dat is het woord wat haar het beste omschrijft, de eerste keer dat ze bij mij komt. Bang dat de paniekaanvallen voor altijd blijven. Bang dat ze een gekke (psychische) ziekte heeft. Bang voor therapieën die iedereen haar aanraadt. Bang om ontslagen te worden.
Maar ook teleurgesteld in zichzelf. Ze kan nog niet eens een boodschapje doen. Ze kan niet eens met haar gezin uit eten. Ze kan niet eens werken.
Het allereerste wat ik haar vertel, is dat paniekaanvallen een veelvoorkomend verschijnsel zijn in de overgang. Niemand had haar dat nog verteld. En dat de kans dus enorm groot is, dat deze paniekaanvallen vanzelf weg gaan. Dat gaf al rust in de eerste paar minuten van ons gesprek.
Ik heb haar ook verteld dat haar vrouwelijke hormonen enorm aan het dalen zijn. Dat is op zich niet zo erg, want dat is een natuurlijk verloop. Maar bij veel vrouwen schommelen de hormonen enorm tijdens het dalen. Het daalt niet heel geleidelijk naar beneden, maar het piekt en daalt en piekt en daalt…. En daar kun je enorm last van hebben. In haar geval geen opvliegers en nachtzweten, maar in de vorm van paniekaanvallen.
Samen gaan we aan de slag om haar persoonlijke recept met ingrediëntenlijst te vinden. Wat heeft ze nodig om zich beter te voelen? Om weer goed te slapen, om goed te eten, om vrolijker te worden en om weer de deur uit te kunnen.
Ze neemt het heft in eigen handen, maakte een heel persoonlijk plan van aanpak die absoluut niet 1 op 1 te kopiëren is naar een andere vrouw. Het is echt het recept voor Sarah! In haar geval koos ze er overigens alsnog voor om tijdelijk medicijnen te gebruiken.
Sarah dacht echt dat ze gek werd. Maar kwam erachter dat ze helemaal geen burn-out heeft, dat ze geen psychische aandoening heeft, dat ze geen therapieën nodig heeft, dat ze niet 80 boeken hoeft te lezen (want die heb ik al voor haar gelezen).
Ze is nu zeker niet meer radeloos en de angst voor de paniekaanvallen is verdwenen en daarmee ook de paniekaanvallen zelf.
Heb jij ook last van paniekaanvallen?
Ben jij een vrouw tussen de 40 en 55 jaar (ongeveer) en heb jij ook last van paniekaanvallen? Dit kan heel goed komen door schommelingen in je hormonen. Wil je dat onderzoeken? Neem dan contact met mij op.
Je overgangsklachten goed in kaart brengen met de gratis Green Scale Score Lijst
Iedereen denkt bij de overgang direct aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar er zijn nog zoveel meer klachten die écht vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang.
Om overgangsklachten goed in kaart te brengen, wil ik je aanraden om de Green Scale Score lijst in te vullen. Mijn advies is om dit elke 6 maanden te doen zodat je bijhoudt of er wat veranderd is. Of de situatie verbetert, verslechtert of hetzelfde blijft.
De Green Scale-scorelijst een hulpmiddel om de ernst van overgangsklachten bij vrouwen te beoordelen. Het is een vragenlijst waarbij verschillende symptomen worden beoordeeld op intensiteit. De uiteindelijke score geeft een indicatie van hoe ernstig de overgangsklachten zijn, wat kan helpen bij het bepalen van passende behandelingen of interventies.
De Green Scale Score lijst is ook handig om mee te nemen als je een afspraak inplant met een zorgverlener of als je bij mij een consult wilt boeken.
Download hier gratis de Green Scale Scorelijst en breng je overgangsklachten in kaart.