Hoe en waarom muteert een virus? 

Bijna een jaar later…. En het coronavirus is nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen. Letterlijk kan je bijna wel zeggen. Met veel verdriet keek ik vorige week naar de rellen en plunderingen op tv. Het virus houdt ons en de hele wereld stevig in z’n greep.  

Een onzichtbaar virus

Bijzonder wel. Want onze “vijand” is onzichtbaar. We kunnen het met ons blote oog niet zien. Misschien juist daarom wel zo ongrijpbaar. En ondanks al onze inspanningen is het virus er nog steeds. Kunnen we dit probleem wel oplossen? Wat is wijs? Kan ik zelf wat doen zodat ik niet ziek word? Hebben al die maatregelen wel zin? Zal ik me laten vaccineren? We horen over een Britse variant, een Zuid-Afrikaanse variant, hoe zit dat nu precies? Kortom veel vragen. Ik hoop door het delen van mijn kennis over virussen, mutaties, ons afweersysteem en vaccins jou wat meer inzicht te geven, zodat je zelf het antwoord op deze vragen kunt geven. 

Lees ook de blog: Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?

Wat is een virus?

Laat ik eerst nog eens uitleggen wat een virus precies is. Ik schreef daar in april vorig jaar ook al een blog over. Virussen bestaan niet uit een cel of cellen (zoals bijvoorbeeld bacteriën of mensen), maar uit DNA of RNA. Het Coronavirus is een RNA-virus. Daaromheen zit vaak een laagje vet en eiwitten. Zowel DNA als RNA zijn de dragers van erfelijke informatie. Virussen hebben een beperkte hoeveelheid erfelijke informatie; een beperkte hoeveelheid genen. Daardoor kunnen virussen van zichzelf niet bewegen of eten en dus leven. Ze hebben een gastheercel nodig om zichzelf te vermenigvuldigen. En die gastheercellen…. Dat zijn wij! 

Hoe het virus je lichaam overneemt

Virussen maken zich vast aan een receptor op je cel en dringen zo je cel binnen en nemen de cel over. In het geval van SARS-CoV-2 (beter bekend als het COVID-19 virus) gaat het om de ACE-receptor waar het virus zich aan bindt met het eiwit genaamd Spike. Als er een effectieve binding plaatsvindt, dringt het virus in de gastheercel binnen. Daar zal het virus het DNA van de gastheer gebruiken voor eigen gebruik om zichzelf te vermenigvuldigen. Daarna barst de gastheercel open en vervolgens komt een enorme hoeveelheid virussen vrij die zich vervolgens binden aan nieuwe cellen. We zijn dan dus geïnfecteerd. 

Lees ook de blog: Kun je wat doen tegen het verouderen?

Hoe zit dat met mutaties?

Als een mens een cel deelt, checkt ons lichaam of de kopie identiek is aan het origineel. Zo niet, dan gaan we het repareren en verbeteren. Dat is trouwens niet feilloos, zeker niet naar mate we ouder worden. Maar in theorie maakt ons lichaam geen foutjes bij onze celdeling. 

Een virus wel. Als een virus gaat delen, dan gebeurt dat eigenlijk heel slordig. Ze maken veel fouten. De kopie is vaak niet identiek aan het origineel. In tegenstelling tot onze eigen celdeling, doen zij geen controlerondje en kunnen zij de fouten niet repareren. Deze fouten worden mutaties genoemd. Bij elke verandering, mutatie, bestaat de kans dat het in het voordeel van het virus uitpakt. Voor het virus zijn het dan dus geen ‘foutjes’, maar juist goede aanpassingen. Voor de mens natuurlijk niet, dat blijkt wel weer…..  

Lees ook de blog: 9 praktische tips om beter te slapen

Waarom is een mutatie vaak besmettelijker? 

Deze ‘mutanten’ zijn veel beter in staat om zich te binden aan onze cellen aangezien de mutatie in de bouw van het Spike-eiwit zit. Daardoor zijn ze veel effectiever als ze eenmaal in ons lichaam zijn. En deze mutanten vermenigvuldigen zich natuurlijk ook weer en komen dus steeds meer voor. Helaas voor ons mensen, maar eigenlijk zijn dit volkomen normale processen in de natuur. We kunnen daar niets aan doen, het gebeurt gewoon. Vooralsnog lijkt het zo te zijn dat de Engelse variant dus besmettelijker is (= beter in staat om zich efficiënt te binden) en niet een ernstiger, dodelijker ziektebeeld geeft. Dat zou ook een rare wending zijn vanuit virus-oogpunt. Als alle gastheren doodgaan, dan heeft het virus immers geen gastheer meer en zal het zelf ook niet meer kunnen bestaan.  

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond en vitaal zijn en blijven? Download mijn gratis webinar over Vitaliteit en Gezondheid.


Verder geef ik diverse online cursussen en masterclasses over de werking van het menselijk lichaam. Ik leer jou:

  • Hoe je gezond en energiek wordt én blijft

  • Hoe je je darmen in optimale conditie houdt

  • Hoe je beter slaapt

  • Hoe je meer energie krijgt

  • Hoe je je hormonen mooi in balans houdt

  • Hoe je beter met stress om gaat

  • Wat gezonde voeding nu precies is

Interesse? Download één van mijn cursussen of masterclasses en bekijk deze wanneer jij tijd en zin hebt. Leer om op een duurzame manier met je lichaam om te gaan. Mijn masterclasses zijn vanuit de wetenschap onderbouwd gecombineerd met empathie, inlevingsvermogen en realistische adviezen.


 

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte. 

Marianne Bleumink