Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?
Iedereen wel dat een gezonde leefstijl belangrijk is; gezond eten, sporten en geen stress. Dat is jou wel bekend toch?
Maar vervolgens krijg ik hierover vaak vragen; Wat is gezonde voeding nu precies? En waarom is een gezonde leefstijl zo moeilijk vol te houden? Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Of eigenlijk zijn ze hartstikke verdwaald in het bos. Er is zoveel informatie over vitaliteit en gezondheid te vinden….
Voor nu licht ik alvast een tipje van de sluier op. Waarom? Omdat ik jou graag wil helpen om je lichaam te begrijpen zodat je een voor jouw passende gezonde leefstijl ontwikkelt die je ook écht gaat volhouden. Gezondheid en vitaliteit is voor 30% genetisch bepaald en voor 70% wordt dit bepaald door alles wat wij doen en hoe wij ons lichaam verzorgen. Vergelijkbaar met het gebruik en het onderhoud van een auto. Hoe beter je je auto verzorgt en onderhoudt, hoe langer ie meegaat.
Verschillende diëten
Sonja Bakkeren met eierkoeken, het Keto-dieet, koolhydraatarm eten, calorieën tellen, crash diëten; aan de hoeveelheid hippe diëten zal het niet liggen. Ook de supermarkten liggen vol met “gezonde” snacks en drankjes. Toch had in 2020 maar liefst 50% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. (bron)
Wat is gezonde voeding nu precies?
Hoe kan dat? Wat ik al zei; de meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer. De één zegt dat alcohol hartstikke kankerverwekkend is, de ander zweert bij 1 glaasje rode wijn per dag, want dat is goed voor het hart. Is melk nu de witte motor of de witte killer? Brood; daar word je toch dik van? En waarom verlangt ons lichaam zo naar die heerlijke chipjes of chocolade? En eigenlijk nooit naar een gezellig bakje worteltjes?
Lees ook; wat is nu gezonde voeding >
Een optimaal voedingspatroon die bij jou past
Om antwoord te geven op de vraag wat gezonde voeding nu precies is; ik heb geen pasklaar antwoord. Helaas! Dat ligt gewoon heel complex. Je vitaliteit en gezondheid hangen van heel veel factoren af. Dus een optimaal voedingspatroon hangt ook af van jouw specifieke situatie. Als je bijvoorbeeld veel stress hebt, zal je behoefte hebben aan een ander voedingspatroon. Ook als je hormonen niet goed in balans zijn, heb je een andere behoefte qua voeding.
Lees ook; 6 tips om je darmen in topconditie te houden >
Weten hoe je lichaam werkt
In mijn gratis online webinar geef ik basistips qua gezonde voeding. Daar kun je al gelijk mee aan de slag. En ik leg ook uit hoe je lichaam in elkaar steekt, zodat je beter begrijpt welk voedsel bij jou past. Ik vertel ook kort wat over stress en hormonen en beide hebben veel invloed op een optimaal voedingspatroon.
Een gezonde leefstijl volhouden
En dan nu de grote vraag: waarom is het zo moeilijk om koek, chips of snoepjes te weerstaan? Waarom heb je meestal geen zin om te sporten? We willen allemaal gezond en fit zijn, maar waarom lukt dat vaak niet of maar heel eventjes?
Lees ook: Wat is het verschil tussen de mens uit 5.000 voor Christus en de mensen anno 2022? >
Oeroude en automatische systemen
Even een kijkje achter de schermen van jouw lichaam. Je hebt te maken met oeroude systemen die in jouw lichaam zitten. Jouw lichaam is namelijk grotendeels hetzelfde als het lichaam van jouw voorouders in de oertijd. En die systemen botsen soms met de moderne maatschappij. Als je weet hoe die systemen in je lichaam werken en wáárom ze zo werken, dan kun je er ook beter op inspelen.
Lees alles over de automatische systemen in jouw lichaam >
Weten is begrijpen en begrijpen is (beter) volhouden.
Waarom heb je geen zin om te sporten?
Dat is eenvoudig te verklaren. De oermens zou nooit zomaar voor de lol intensief bewegen. Dat is energie uitgeven waar je niets aan hebt, vanuit de oermens geredeneerd. En vind je zoetigheid moeilijk te weerstaan? Logisch want je hersenen willen graag suiker als brandstof en geven je een bedankje na afloop.
Lees ook; kun je gezond verouderen? >
Download mijn gratis webinar
Heb je mijn gratis webinar al eens gezien? In dit webinar vertel ik
Hoe je gezond en energiek wordt én blijft
Hoe je je darmen in optimale conditie houdt
Hoe je beter slaapt
Hoe je meer energie krijgt
Hoe je je hormonen mooi in balans houdt
Hoe je beter met stress om gaat
Wat gezonde voeding nu precies is
Nieuwsgierig geworden? Download nu mijn gratis webinar en bekijk deze wanneer jij tijd en zin hebt.
Online cursus Vitaliteit en Gezondheid (4-delig)
Wil je meer weten? Download dan mijn online 4-delige cursus Hoe word en blijf ik gezond & fit? Voor iedereen die nu écht aan de slag wil met zijn of haar gezondheid, voor iedereen die meer energie wil, klaar is met diëten en geen snelle hapklare oplossing wil, maar op een duurzame manier zijn of haar vitaliteit wil verhogen.
De cursus bestaat uit 4 online masterclasses van anderhalf uur. Lees meer >
Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.