Lang leve de automatische piloot (al zit ze ons wel eens in de weg)

Ken je dat? Je hebt geen energie….. Je voelt je moe en gespannen….. Het gaat niet zoals je het graag zou willen….. Je hebt allerlei vage klachten, waar je soms niets van snapt. Anders gezegd: je vitaliteit laat te wensen over. Je wilt wel anders, maar hoe?  

Factoren die je energie opslurpen

Jouw vitaliteitstekort – en ook de mijne – kan herleid worden naar een groot aantal factoren. Factoren die je energie opslurpen. Ja, ook al weet ik best het één en ander over de werking van ons lichaam, ook ik heb perioden dat mijn vitaliteit op zijn zachts gezegd niet optimaal is. Dat is volstrekt normaal. Soms wordt er gewoon meer gevraagd en is het zoeken naar een nieuwe balans. We zijn nu eenmaal niet perfect. 

Slurpende factoren

Voorbeelden van factoren die je energie opslurpen zijn stress, een verstoord waak/slaap ritme of een verstoord voedingsbalans. In alle gevallen is het gevolg dat ook je hormoonsysteem uit balans raakt. Vaak worden de verschillende systemen apart bekeken om zo te achterhalen wat de oorzaak is van je vitaliteitstekort. Ik vind dat te kort door de bocht. Wij zijn fysiologisch ingewikkelde maar prachtige wezens, waarin alle systemen met elkaar verweven zijn en elkaar van alle kanten beïnvloeden.

Onze automatische piloot

We leven 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook ’s nachts gaat ons lichaam gewoon door met leven. En om dat te kunnen, gebeurt er in ons lichaam heel veel op de automatische piloot. Gelukkig maar! Je moet er toch niet aandenken om alles wat er moet gebeuren allemaal bewust en gericht uit te voeren. Je zult maar vergeten te ademen! Over stress gesproken :-) Dus lang leve onze automatische piloot! 

Lees ook: Kun je wat doen tegen het verouderen?

Ons reptielenbrein

Vanuit de wetenschap noemen we de automatische piloot het autonome zenuwstelsel. Dat stuurt vrijwel alle inwendige organen aan in nauwe samenwerking met onze hormonen. Het evolutionair oudste deel in onze hersenen – het reptielenbrein midden in ons hoofd – is met name verantwoordelijk en betrokken bij het autonome zenuwstelsel. Het reageert sneller dan andere gebieden in onze hersenen, zoals het evolutionair jongere limbische brein waar onze emoties gelokaliseerd zijn of het jongste deel – de neo-cortex – waar onze kennis, gevoelens, ervaringen, denken en geheugen zijn opgeslagen. 

Slapen, groeien en herstellen

Wij hebben niet of nauwelijks bewust invloed op het aansturen van ons autonome zenuwstelsel. Het gaat vanzelf. Het autonome zenuwstelsel bestuurt heel veel processen. Het zorgt ervoor dat we ademen, eten, dat ons hart klopt en ons stress- of afweersysteem in actie komt. Maar ook dat we slapen, groeien en herstellen. Alles wordt zo goed mogelijk aangepast aan wat het leven op een specifiek moment van ons vraagt. 

Download de online masterclass Bioritme en goed slapen >

Dynamisch evenwicht

Elke verandering in en buiten ons lichaam ‘vraagt’ om een reactie. Als ik mij inspan, dan zal mijn hartslagfrequentie omhooggaan. Ik ga sneller ademhalen, ik ga meer zweten etc. Mijn automatische piloot zorgt dan dat de energie naar deze processen gaat, omdat het op dat moment nodig is. De consequentie is dat andere processen in mijn lichaam zoals in dit voorbeeld mijn spijsvertering en afweersysteem, tijdelijk (!) minder energie krijgen. Als mijn inspanning weer afgelopen is, zal mijn automatische piloot ervoor zorgen dat mijn darmen en afweersysteem weer meer energie krijgen en hart en ademhaling weer minder worden. Zo wordt alles dus in een soort van dynamisch evenwicht gereguleerd. 

Download GRATIS mijn 5 belangrijkste tips om gezond en fit te worden te blijven

Onze vitaliteit en gezondheid

In grote mate bepaalt dit evenwicht ook onze vitaliteit en gezondheid. Omgekeerd geldt dus ook dat als het dynamische evenwicht verstoord is, we dus te maken krijgen met een vitaliteitstekort of zelfs ziekte. Vitaliteitstekorten zijn de laatste 200 jaar toegenomen en met name in de laatste 50 jaar. Een van de redenen is dat onze automatische regelsystemen die aangestuurd worden door het autonome zenuwstelsel al heel lang onderdeel zijn van ons lichaam. Al zo’n 350 miljoen jaar. De werkzaamheid is afgestemd op de leefwereld van toen! Het was uiterst functioneel in de oertijd, maar anno 2021 niet altijd meer. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen de mens uit 5.000 voor Christus en de mensen anno 2022?

Automatische piloot zit in de weg

Ons ‘bouwplan’ past niet goed meer bij onze leefwereld. In die zin zit onze automatische piloot soms dus in de weg. En dit uit zich in vitaliteittekorten. De mate waarin je hier last van hebt, hangt van enorm veel factoren af. Iedereen is tenslotte anders en elke situatie is anders. Wat wel duidelijk is, is dat als je kennis hebt van hoe het voor jou werkt en wat voor jou van belang is, je gericht je leefstijl en je leefomgeving kunt aanpassen. Daardoor heb je minder last van een disbalans en zit je dus veel lekkerder in je vel zit, zowel fysiek als mentaal.

Hoe kom je dan aan die kennis?

Die laatste zin herhaal ik nog eventjes, want dat is wel een hele mooie…. Als jij kennis hebt hoe jouw lichaam in elkaar steekt en wat voor jou van belang is, kun je gericht je leefstijl en je leefomgeving aanpassen en zit je lekkerder in je vel! Hoe fijn is dat!

Ik heb 4 masterclasses voor je klaarstaan, die je direct downloadt via de website en nog deze zomervakantie bekijkt!

  • Wat doet jouw lichaam met stress?

  • De biologische klok en Goed slapen

  • Het belang van gezonde darmen

  • Je hormonen in balans 

Je kunt de masterclasses los kopen, maar zoals ik al zei is vitaliteit en gezondheid een samenhang tussen de verschillende systemen in je lichaam. Alles hangt met elkaar samen en beïnvloedt elkaar. Deze 4 losse masterclasses vormen samen de 4-delige cursus Vitaliteit & Gezondheid. Bestel je ze alle 4 tegelijk dan krijg je een leuke korting en daarnaast ook nog eens 50% korting op een individueel consult. 

Naar het aanbod cursussen en masterclasses >>

Heb je mijn gratis webinar al gezien?

Download mijn gratis webinar. Een mooie gelegenheid om mij beter te leren kennen als je twijfelt om een masterclass te bestellen.

Ik ben Marianne Bleumink, ik ben biomedicus en van jongs af aan gefascineerd door de werking van ons lichaam. Ik ben daarom Medische Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze studie is een combinatie van geneeskunde en biologie, waarin de kennis over zowel de gezonde als de zieke mens centraal staat. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als docent bij de opleiding voor doktersassistenten. Hier doceerde ik de vakken Medische Kennis, Anatomie, Fysiologie en Pathologie. In 2017 ben ik voor mijzelf begonnen. Waarom? Steeds vaker kreeg ik van familie en vrienden vragen over ziekte, gezondheid, voeding, slaap en vitaliteit. Mijn antwoorden gaven hen inzicht in hun eigen lichaam, waardoor zij meer begrip en rust kregen. Toen ik merkte welk effect mijn uitleg had, wilde ik niets liever dan mijn kennis met nog meer mensen delen, zodat ook zij inzicht krijgen in het functioneren van hun eigen lichaam. Ik geef daarom online masterclasses over Vitaliteit en Gezondheid, ik adviseer en begeleid bij medische vraagstukken en begeleid werkgevers en hun medewerkers bij bijvoorbeeld burn-out klachten of een (chronische) ziekte.