Lang leve ons stress systeem!
Begin dit jaar is – na een kort ziekbed – mijn moeder toch nog onverwachts overleden. Vlak voor haar overlijden kregen we te horen dat mijn vader helaas Alzheimer heeft. Na de begrafenis van mijn moeder werd hij daarnaast ook nog ernstig ziek.
Als kind kom je plotseling in een heel andere rol. Naast verdriet (en ook veel mooie en dierbare momenten) zorgt zo’n terminale fase van mijn moeder en de ernstige ziekte van mijn vader ook voor veel stress.
Stress, of eigenlijk de stressreactie, is de motor om door te kunnen gaan. Steeds als ik dacht “nu kan het echt niet meer”, was er toch weer een vuurtje dat ging branden. En ik kon toch weer door.
Natuurlijk wist ik donders goed dat ik zou moeten rusten. Even lekker op vakantie naar de zon (het was toen hartje winter)… oh daar had ik zo’n zin in! In die periode zou ik veel beter voor mijzelf moeten zorgen. Maar dat kon even niet.
Ik denk dat iedereen wel perioden in z’n leven heeft waar dit even niet kan. De situatie laat het soms even niet toe. In zulke gevallen kan ik alleen maar zeggen: lang leve de stress!
Stress is toch niet gezond?
Ik hoor je bijna denken; “stress, en zeker zo lang, is toch niet gezond??”. Dat klopt! Natuurlijk is het niet gezond om maar door te gaan. Idealiter zou tegenover stress rust moeten staan. Hoe groot of klein (!) de stress ook is. Rust is nodig om te herstellen.
Aandacht aan stress of aandacht voor herstel?
Eigenlijk hoeven we niet heel veel aandacht aan de stressreactie te besteden. Het gebeurt toch! We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor het herstellen. Daar hebben we namelijk wél invloed op. Daar ligt de sleutel.
Ik ben gelukkig in iets kalmer water terecht gekomen. En nu is het tijd om aandacht te geven aan mijn herstel. Mijn lijf en hoofd geeft heel duidelijk aan dat het even klaar is. Gelukkig herken ik de signalen en weet ik kan doen. Wat bij mij past, wat heilzaam is. En weet ik ook dat ik - mijn lijf - even tijd nodig heb.
Herstellen
Wat ik dan doe? Rust nemen. Letterlijk! Dat betekent niet dat ik niets doe. Ik sta mij zelf bovenal toe om gedurende de dag even niets te doen. Even op de bank of nu met het mooie voorjaarsweer lekker in de zon zitten. Lekker rustig wandelen met mijn hondje. Gelukkig is hij oud en kan ik ook rustig wandelen ;-). Ik probeer meer water te drinken, eet volwaardige eiwit- en vezelrijke maaltijden. En ik heb even een supersaai leven. Geen gekkigheden, op tijd naar bed en op tijd weer op. Zo kom ik weer meer in balans, krijg ik meer energie, kan ik beter slapen en ben ik minder huilerig en aangebrand.
Stapje voor stapje herstel ik van de roofbouw die ik heb gepleegd. Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat dit heel praktische zaken zijn. Via mijn lijf zorg ik ook voor mijn mentale welzijn. Voel ik de draagkracht en veerkracht weer terugkomen en toenemen. En dat is natuurlijk nodig, dat geldt voor ons allemaal. En voor mij de komende tijd, met mijn lieve super eigenwijze vader die dementerend is al helemaal.
Dit is mijn manier van herstellen, maar dat hoeft niet jouw manier te zijn.
Moraal van het verhaal:
Stress is niet erg. Stress sleept je door de moeilijkste dingen! Stress hoort bij het leven. Maar na stress moet er wel herstel en rust komen. Mijn advies? Leg van af nu de nadruk op jouw herstel. Vind een manier die bij jou past!
Hoe vind je een manier van herstel die bij jou past?
Ieder mens is anders. En herstellen van een periode van stress is ook voor iedereen anders. Ik heb je mijn manier vertelt, maar dat hoeft niet jouw manier te zijn. Hoe vind je jouw eigen manier van herstellen? Door éérst te weten hoe jouw lichaam en het stress-systeem in elkaar zitten.
Meer weten over stress tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan stressmanagement in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe stress de overgang beïnvloedt en ontdek je hoe je stress vermindert om beter in je vel te zitten.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, darmen & voeding en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
Je stress en rustmomenten bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om je stress en rustmomenten bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je stress en rustmomenten in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en vul iedere dag in hoe jij je stress die dag ervaart.
Op schaal van 1 t/m 5.
En ik wil ook graag dat je iedere dag invult of je een rustmomentje hebt gepakt. Waarom ook rustmomenten in kaart brengen? Omdat het vaak moeilijk - soms onmogelijk is - om stress te vermijden. Het hoort ook een beetje bij het leven. Stel dat je vader of moeder ernstig ziek is en intensieve verzorging nodig heeft. Daar kun je veel stress bij ervaren. Maar het moet nu eenmaal gebeuren. En dat geeft ook niet, want je lichaam kan echt wel eventjes wat aan. In plaats van te kijken hoe je je stress reduceert, kun je ook kijken of je voldoende rustmomenten pakt. Rustmomenten zorgen namelijk voor herstel en zijn dus ontzettend belangrijk. En het pakken van rustmomenten is veel makkelijker dan het reduceren van stressmomenten. Voorbeelden van rustmomenten zijn wandelen (maar geen sporten!), tekenen, yoga, mediteren of voor je uit staren.
Print het invulschema om je stress en rust in kaart te brengen een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, in hoeverre jij stress hebt ervaren (op schaal van 1 t/m 5);
Geef ook aan of je iedere dag een rustmoment hebt gepakt.
Het invulschema geeft inzicht in hoeverre je stress ervaart. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over voeding en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.