Kanker en het effect van een gezonde leefstijl
Toch wel wat geschrokken toen ik vanochtend onderstaand berichtje in de krant las. Ook in mijn familie heb ik recent te maken gehad met kanker. Dat heeft een groot impact op de patiënt en eigenlijk ook op de hele familie. Kanker krijg je niet alleen. Het nieuwsbericht raakte mij vanzelfsprekend, want dat betekent dat steeds meer families in de toekomst met deze nare ziekte te maken krijgen.
Een stukje uit het nieuwsbericht:
“Steeds meer mensen in Nederland zullen de komende jaren een kankerdiagnose krijgen. In 2019 kregen 118.000 personen te horen dat ze kanker hadden, maar in 2032 zal het om zo'n 156.000 diagnoses gaan. Dat verwacht het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van onderzoek. De verwachte stijging hangt vooral samen met de vergrijzing.
Nederland telt steeds meer ouderen en die worden ook ouder dan voorheen. Ouderdom verhoogt de kans op kanker. Daarnaast speelt een ongezonde levensstijl een rol, benadrukt het kennisinstituut. Roken, alcohol drinken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging vergroten het risico op kanker.
Toename aantal kankerdiagnoses niet meer te voorkomen
De toename van het aantal kankerdiagnoses zal een flinke belasting worden voor de zorg, die al een tekort aan personeel heeft. De patiënten kunnen blijvend last krijgen van chronische vermoeidheid en gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raken.
De stijging van het aantal kankerdiagnoses is niet meer te voorkomen, denkt het IKNL. De vergrijzing is in volle gang. Bovendien is niet meer terug te draaien dat mensen eerder rookten of onbeschermd zonden. Maar mensen kunnen de risico's wel verkleinen als ze stoppen met roken of overgewicht tegengaan.”
Leefstijl en kanker
Toen ik dit las dacht ik; natuurlijk speelt onze leefstijl een rol. Het is bekend dat onze leefstijl voor zo’n 70% onze gezondheid bepaald. Leefstijl is niets anders dan hoe wij ons lijf gebruiken en onderhouden. De andere 30% heeft te maken met onze erfelijke opmaak en er zit natuurlijk ook nog het stuk geluk of pech doorheen. Dat betekent natuurlijk niet dat het ‘onze eigen schuld’ is. In tegendeel zelfs. Met deze blog wil ik je uitleggen waarom het zo ontzettend moeilijk is om een gezonde leefstijl in de huidige tijd vol te houden. Eerst even een stukje achtergrondinformatie…..
Een gezonde leefstijl begint in de baarmoeder en eigenlijk nog eerder….
Onze leefstijl heeft dus verbanden met de kans op ziekten, zoals ook blijkt uit dit onderzoek voor kanker. Ook bijvoorbeeld de kans op dementie wordt verhoogd door een ongezonde leefstijl. En die leefstijl heeft invloed vanaf het moment dat wij nog in de buik van onze moeders zaten. Wat was haar leefstijl? En wat was de leefstijl van onze vaders? Ook de leefstijl van onze vaders speelt een rol en dat weten de meeste mensen niet. Hoe wij ons lijf gebruiken en verzorgen heeft levenslang invloed op onze gezondheid. Het heeft ook invloed op hoe wij ons herstellen na bijvoorbeeld een ziekte als kanker. Leefstijl start dus in de baarmoeder en eigenlijk nog daarvoor!
Wat is dan een gezonde leefstijl?
Een gezond leven, het lijkt zo simpel, maar dat is het blijkbaar niet. Vrijwel iedereen weet dat je gezond moet eten, geen stress moet hebben, goed moet slapen, dat je moet bewegen, geen alcohol moet drinken en niet moet roken. Tegelijk zien we steeds meer overgewicht, zijn we overbelast en gestrest, slapen we slecht en bewegen we matig. Hoe kan dit toch? Waarom lukt het ons niet of alleen voor een kortere tijd? Terwijl we het wel weten? En vallen we steeds weer in ons oude patroon? Waarom is het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?
Waarom houden we die gezonde leefstijl zo slecht vol?
Dit heeft te maken met onze ‘basis’ instellingen. Beetje zoals de fabrieksinstelling van je telefoon. Ons lijf is ingesteld op schaarste wat energie betreft. Klinkt vrij abstract, maar je kunt het vergelijken met geld. Geld kan je maar 1 keer uitgeven. Lichamelijke energie ook.
Ons lichaam is altijd op zoek naar energie
Ons lichaam zal altijd ‘op zoek zijn’ naar energie en onnodige uitgaven willen beperken. Ons lijf haalt energie uit onze voeding. Snelle suikers geven ook snel energie en dat vindt ons lijf fantastisch. Dus als ik koekjes, ijs of snoep eet, dan geef ik mijn lijf energie. En dan zegt mijn lijf “dankjewel” in de vorm van bepaalde stoffen in de hersenen die mij een fijn gevoel geven. Dus dan eet ik lekker door! Bovendien denkt mijn lijf dat er wellicht nog een periode van schaarste gaat komen. Een periode waarbij er geen voedsel beschikbaar is. Dus krijg ik een seintje dat alles wat ik zie, ook zal moeten opeten. In de oertijd waren er inderdaad perioden van schaarste, dus dan kon je in perioden van overvloed maar beter zoveel mogelijk eten. Maar ja… nu niet meer.
De grootte van onze maaltijden is ook nog eens toegenomen
De grootte van onze maaltijden is ook enorm toegenomen (en nee niet alleen in de VS). Ik heb een kookboek van mijn oma en de porties waren toen echt aanzienlijk kleiner dan nu. Tegenwoordig zie je cht overal eten en dat is ook heel lastig voor onze systemen. Dus ons systeem wordt iedere keer getriggerd om te eten. Dus vele keren per dag moeten we die prikkel weerstaan. Dat is bijna niet te doen. Voor niemand niet!
Waarom houden we niet van sporten?
Het is ook zo logisch dat we niet zo van bewegen houden. Sporten is eigenlijk nutteloos bewegen. Je verspilt je energie. Tenminste… in de oertijd. Bewegen was toen nodig om te vluchten voor gevaar of om aan voedsel te komen of om een leven te redden. Nutteloos bewegen deden ze niet in de oertijd, want je wil je energie sparen voor de momenten die wel nuttig zijn. Je bent dus gekke Gerritje als je zomaar gaat hardlopen of in de gym gaat trainen. Zonde van de energie toch? Overigens zaten ze in de oertijd ook niet de hele dag op een stoel. Eigenlijk waren de mensen toen de hele dag in beweging. Functioneel bewegen dat wel! Bewegen om aan voedsel te komen en voor elkaar te zorgen. Ons lichaam houdt dus enorm van bewegen!
Systemen in ons lichaam die automatische plaatsvinden
En zo liggen onder heel veel leefstijl aspecten zulke processen/systemen. Die systemen die volkomen automatisch plaatsvinden. Die ook uiterst functioneel waren in de oertijd, maar anno 2022 niet meer zo handig zijn en ons in de weg zitten. Daardoor lig je misschien wel wakker ‘s nachts, dus voel je je moe, en heb je het gevoel dat het niet gaat lukken, dat je nooit van je overgewicht af komt, en dat je bovenal moet slapen omdat je zo moe bent en zo draai je eindeloos in rondjes. En dan lees of hoor je misschien ook nog zo’n bericht over het toenemend aantal kankergevallen waar ik deze blog mee begon.
Hoe houd je een gezonde leefstijl dan WEL vol?
Wat ik weet is dat jij hieruit komt door te weten en te snappen wat er in je lijf gebeurt. Weten is begrijpen en door het te begrijpen vind jij je handvatten. En weet je ook wat een gezonde leefstijl voor jou is (want dat is echt voor iedereen anders!!) en hoe je dat wel gaat volhouden. Het start dus allemaal met kennis!
Alles over vrouwengezondheid
Wil je meer leren over de werking van je lichaam? Ik ben gespecialiseerd in vrouwengezondheid en ik deel via mijn Instagram en Facebook tips over dit onderwerp. Daarnaast deel ik gratis tips en geef ik gratis webinars die te maken hebben met vrouwengezondheid, hormonen en de overgang. Bekijk deze hier
Meer weten over de overgang?
Bestel mijn cursus ‘Hoe overleef ik de overgang?’; Speciaal voor vrouwen vanaf 40 jaar die zich goed willen voorbereiden op de overgang en voor vrouwen die al in de overgang zitten en lichte tot milde klachten ervaren.
Vrouwen met zware overgangsklachten en/of burn-outklachten begeleid ik 1-op-1.
Ik adviseer ook (mannelijke) werkgevers hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en adviseer bij het maken van een menopauzebeleid.
Ik geef lezingen door het hele land over vrouwengezondheid, de overgang en onze hormonen.
Ik geef regelmatig een gratis webinar ‘Heb ik last van de overgang of een burn-out?’. Geef je op >
Download mijn gratis PDF met voedingstips om overgangsklachten te verminderen.
Heb je vragen? Neem contact met mij op.
Wie is Marianne Bleumink?
Ik ben biomedicus, wetenschapper en docent, maar bovenal gewoon Marianne… Die helemaal niet zo braaf, netjes en geordend is, als mensen vaak denken. Mijn (privé) werkkamer is een georganiseerde bende, van yoga schiet ik in de vlekken en van mediteren word ik gek.
Ik omschrijf mijzelf als een dromer. Creatief. Gek op schilderen en tekenen, al doe ik het te weinig. Koken doe ik wel regelmatig, maar ik bak geen taart. Ik ben van het type “snufje hier, kloddertje daar”. Dat werkt bij taart toch minder goed.
Maar geen zorgen, ik ben óók die gestructureerde wetenschapper en docent. Die tegenstrijdigheid vind ik leuk. Ik werk wel met plannen, maar ze zijn niet vastomlijnd. Wat dat voor jou betekent? Dat we pas tijdens het proces bepalen wat bij jou de meeste aandacht nodig heeft: slaap, voeding of iets anders.
Naast wetenschapper ben ik ook ervaringsdeskundige. Dat ik alles weet van het vrouwenlichaam, hormonen en de overgang, betekent niet dat ik zelf de dans ontspring – was het maar zo’n feest. Ook ik sta regelmatig oog in oog met klachten die te maken hebben met deze overgangsfase. Geen gezellig onderwerp, maar wel belangrijk om samen over te praten.
Door mijn kennis en ervaring weet ik hoe ik de klachten verminder en zo veel mogelijk voorkom. Wat wel en niet werkt is voor ieder persoon en elk lichaam anders. Gelukkig is dat prima te leren.
Ik leer jou hoe je lichaam werkt, wat er op dit moment in jouw lijf en hoofd gebeurt, en welke gewoontes helpen om de balans te herstellen en de klachten de baas te worden.