Welke voeding helpt tegen overgangsklachten?
Voedsel en een disbalans in je hormonen… bestaat er een relatie tussen deze twee? Ja! Voeding is van essentieel belang om de juiste bouwstenen te leveren voor de aanmaak van hormonen. Met voeding kun je dus al veel doen om je overgangsklachten te verminderen.
Hormonen werken samen
Eerst even een kijkje naar onze hormonen. Hormonen werken nooit alleen. Ze werken continu samen met alle andere hormonen en ook met ons zenuwstelsel. Als dit in balans is, dan merken we eigenlijk niet veel van onze hormonen. Het zijn stille regelaars in ons lichaam.
De samenwerking loopt spaak
Soms loopt de samenwerking tussen de hormonen spaak. Of de samenwerking verandert tijdelijk of langdurig. En dat merk je. Sommige hormonen worden bijvoorbeeld dominanter en weg is de subtiele regeling. Wij ervaren dat vervolgens in de vorm van klachten. Zowel op fysiek als op mentaal niveau. En even voor de goede orde….. dit is niet specifiek een ‘vrouwending’. Ook mannen ervaren klachten bij een disbalans in hun hormonen.
Balans in je hormonen tijdens de overgang
De overgang is een heel duidelijk voorbeeld van een periode van disbalans. En ja, deze periode is dan wel specifiek voor vrouwen. In mijn vorige blog heb ik ook al geschreven dat het belangrijk is om juist in de overgang je lichaam in balans te houden. Alles heeft nu eenmaal invloed op alles.
Voeding en de overgang
Zoals gezegd hebben voeding en hormonen een stevige relatie met elkaar. Via onze voeding kunnen we dus positieve invloed uitoefenen op de balans van onze hormonen, ook tijdens de overgang (of misschien wel juist dan!). Met voeding kun je al veel doen om je overgangsklachten te verminderen. Je hebt alleen de juiste kennis en wat handvatten nodig!
Hier wat tips voor voeding tijdens de overgang…..
Bewerkt voedsel en hormonen
Bewerkt voedsel heeft allerlei bewerkingen (ja hè hè) ondergaan. Denk aan lang verhitten en het toevoegen van veel suiker, zout en andere smaakversterkers. Daardoor is de voedingswaarde vaak veel lager geworden. De belangrijke bouwstenen voor hormonen (eiwitten, vetzuren en cholesterol) zijn dan veel minder beschikbaar. Met alle gevolgen van dien. Zonder bouwstenen kun je natuurlijk niet bouwen.
Xeno-hormonen in voeding
Daarbij komt ook nog dat in sterk bewerkt voedsel (kant en klaar voedsel of junkfood) vaak ook zogenoemde xeno-hormonen zitten. Dit zijn chemische hormoon-verstorende stoffen die zich in het lichaam gedragen als een lichaamseigen hormoon. Hierdoor kunnen (extra) disbalansen ontstaan waardoor de werking van onze eigen hormonen verstoord wordt.
Kom zo min mogelijk in aanraking met xeno-hormonen
Vermijd dus zo veel mogelijk xeno-hormonen. En dat wordt lastig, want je vindt ze niet alleen in sterk bewerkt voedsel, maar ook in plastic, medicijnen, kleurstoffen en zoetstoffen. En ook in (rood) vlees en melkproducten, omdat de dieren granen eten die bespoten zijn met pesticiden. Hoe kom je dan zo min mogelijk in contact met xeno-oestrogenen? Bijvoorbeeld door zachte plastic verpakkingen van vloeistoffen te vermijden of te verminderen (vooral olie in een plastic fles is een afrader) en door vlees en zuivel uit de bio-industrie te minderen.
Verhoog je vezeliname
Vezels… het komt terug in bijna al mijn blogs. Vezels zijn goed voor je darmgezondheid, maar ze houden ook je hormonen in balans! Vezels zijn namelijk ook van belang bij de afvoer van oestrogeen via de darmen. Vezels binden oestrogenen waardoor ze makkelijk ons lichaam verlaten.
Gebruik Aromatase remmers
Heb je wel eens gehoord van Aromatase remmers? Je vindt ze bijvoorbeeld in groene thee, rode wijn (met mate ;-)), citrusvruchten, appels, frambozen, aardbeien, olijfolie, pompoen- en zonnebloempitten en oesters. Ze zorgen ervoor dat er minder oestrogeen in het vetweefsel wordt aangemaakt. Het enzym aromatase wordt door deze stoffen geremd, zodat er veel minder oestrogeen aangemaakt wordt.
Kies groenten uit de Brassica familie
Kies met name groenten uit de Brassica familie zoals bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, spruitjes, radijs en waterkers. Deze stoffen hebben positieve invloed op de hormoonbalans. In de overgang ervaar je een enorme hormonale chaos, dus een beetje meer balans is wel fijn!
Eet plantaardige oestrogeen
Plantaardige oestrogeen komt voor in een groot aantal groenten, vruchten, zaden en granen zoals, lijnzaad, knoflook, peulvruchten, haver, rogge en groene groenten.
Eet minder of geen suiker en snelle koolhydraten
Eet minder (of geen) suiker en snelle koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dit heeft een positief effect op je opvliegers!
Beperk je calorie-inname
Beperk het aantal calorieën per dag en let met name op je vetpercentage. Naar mate we ouder worden hebben we echt minder eten nodig :-). Voor een gezond oestrogeenpeil is het handig om je vetpercentage in de gaten te houden. Oestrogenen spelen namelijk een rol in de aanmaak van vet. Als er sprake is van te veel oestrogeen of als het niet in evenwicht wordt gehouden door progesteron, kan dit tot gewichtstoename leiden. Het vet zelf produceert ook weer oestrogeen, waardoor de oestrogeendominantie in stand wordt gehouden en de vetophoping nóg sneller gaat en waardoor er nóg meer oestrogeen wordt aangemaakt.
Stop met diëten
Je hebt misschien wel minder voeding nodig als je ouder wordt, maar stop ook met diëten! Ga jezelf zeker niet uithongeren of dingen eten en drinken die je helemaal niet lekker vindt (maar gezond schijnen te zijn!). Strenge diëten werken niet en geven alleen maar stress aan je lichaam. En stress en de overgang zijn geen vrienden.
Eet meer Liganen
Eet meer Liganen (plantaardig-oestrogeen). Deze stoffen hebben positieve invloed op de hormoonbalans. Liganen vind je in lijnzaad, knoflook, peulvruchten, haver, rogge en groenten. Plantaardig-oestrogeen heeft een veel zwakkere werking dan menselijk oestrogeen. Deze stoffen blokkeren de oestrogeenreceptoren van onze cellen, maar hebben nauwelijks invloed op de cellen door hun zwakke werking. Positief is dat hierdoor ons eigen oestrogeen, met een veel sterkere werking, niet meer aan de cellen kunnen kleven! Soort ‘opgestaan is plaats vergaan’.
Meer weten over darmen en voeding tijdens de overgang?
In mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode) is 1 video volledig gewijd aan darmen en voeding in combinatie met de overgang. In deze video leer je hoe je je darmgezondheid optimaliseert en daarmee de basis legt voor een gezonde en veerkrachtige overgangsfase. Ook leer je hoe voeding hier een grote rol in heeft want wat je eet is van grote invloed op je darmgezondheid.
De andere video’s gaan over het vrouwenlichaam, hormonen, overgangsklachten, stress & rust en slaap & daglicht. Dit alles komt te samen in de allerlaatste video waarbij je je eigen overgangsrecept gaat maken.
Ook ontvang je diverse handige invulschema’s om je stress, voeding, slaap en daglicht in kaart te brengen. Die invulschema’s heb je nodig om de ingrediënten voor je overgangsrecept te bepalen.
De ODO-methode is praktisch en informatief tegelijk. Alles is wetenschappelijk onderbouwd en de adviezen zijn heel praktisch en haalbaar voor drukke vrouwen.
De vezels die je binnenkrijgt, bijhouden in een handig GRATIS invulschema
Het kan handig zijn om de hoeveelheid vezels die je eet bij te houden in een handige invulschema. Het invulschema is onderdeel van mijn Overleef De Overgang Methode (ODO-methode), maar is ook los daarvan te gebruiken om specifiek je vezels in kaart te brengen.
Print dit gratis schema een paar keer en houd bij hoeveel vezels jij op een dag binnenkrijgt. Je zult zien dat dit in verband staat met hoe jij je voelt en hoe het gaat met je overgangsklachten.
Print het invulschema een paar keer;
Leg het op een zichtbare plek in je huis of op je werk;
Vul iedere dag in, hoeveel vezels je eet
Het invulschema geeft inzicht in de relatie tussen voeding, energie en overgangsklachten. Als je tegelijkertijd ook mijn invulschema’s over stress, daglicht en slaap invult, kun je ook zien of er een relatie tussen alle factoren is.